Čtyřčlenná rodina zaplatí měsíčně o 505 korun více (o 25 procent více než v EU). Matka samoživitelka s jedním dítětem o 538 korun více (o 71 procent více). Důchodce přeplatí tarif o 177 korun (o 48 procent). Pracující s vyšší spotřebou dat zaplatí za měsíc o 708 korun více (o 79 procent).

Srovnání ukázalo, že předražená jsou v ČR zejména mobilní data a tarify s malými objemy volání a SMS. Nová nabídka Vodafone RED+ 40 GB znamená sice rodinný tarif dražší ve srovnání s EU „jen" o čtvrtinu, ale i přesto za něj rodina vydá měsíčně 2,5 tisíce korun.

„Na konci února se nám podařilo posbírat data o veřejně dostupných oficiálních nabídkách tarifů všech operátorů v jednotlivých zemích EU. Následně jsme si pro potřeby srovnání definovali čtyři specifické zákaznické skupiny s konkrétní běžnou spotřebou hlasových a datových služeb a v každé zemi ze zbývajících 27 zemí EU našli nejlevnější vyhovující tarif právě pro tyto skupiny. Posledním krokem analýzy byl výpočet průměrné hodnoty za celou EU mimo ČR a srovnání s nejlevnějším českým tarifem. Zjištěné rozdíly nás skutečně šokovaly," říká Jakub Kriš, hlavní autor analýzy.

Extrémně vysoké ceny tarifů českých operátorů výrazně zvyšují riziko sociálního vyloučení žen samoživitelek. Ty tvoří 87 procent všech sólo-rodičů. Podle zprávy Social Watch mají v průměru nižší příjmy než muži a jsou více ohroženy nezaměstnaností. Měsíční náklady samoživitelky s jedním dítětem dle analyzovaného modelu činí 1298 korun za měsíc, cenový rozdíl proti EU pak dělá 538 korun.

„Domníváme se, že tarify českých operátorů jsou nejen neférově drahé a poskytují výrazně nižší zejména datová plnění, ale že v zemi s nízkou paritou kupní síly jsou jedním z hlavních rizikových faktorů chudoby. Těžko bychom hledali službu nebo zboží, která by byla proti zbytku EU o tolik předražená, jako právě české hlasové a datové tarify," říká předseda spolku Telefonující.cz Svatopluk Bartík. „V kontrastu s tím patří marže našich operátorů k nejvyšším na světě."

Z průzkumu také vyplynulo, že nominálně je Česká republika 4. nejdražší v EU. Polsko je sice v absolutních cenách nejlevnější, ale podle parity kupní síly je ještě osm států EU levnějších. Podle parity je Česko 5. nejdražší. Avšak podle mediánových příjmů je ČR 3. nejdražší zemí EU.