Všechny společnosti podílející se na výrobě seriálu, jimiž jsou Warner bros., CBS a Chuck Lorre Productions, vydaly společné prohlášení, v němž uvedly: "Jsme vděčni fanouškům za to, jak podporovali Teorii velkého třesku v uplynulých dvanácti sezónách. Spolu s hereckými osobnostmi, scénáristy a tvůrčím týmem si velmi vážíme úspěchu této show a vynasnažíme se, abychom v poslední sérii, která seriál ukončí, dovedli Teorii velkého třesku k epickému a tvůrčímu závěru."

Dvanáctá a závěrečná sezóna začne v pondělí 24. září na CBS, pak poběží od čtvrtka 27. září ve svém pravidelném čase a skončí pravděpodobně příští rok v květnu.

V uplynulém sezóně sledovalo jednotlivé díly Teorie velkého třesku v průměru 18,6 milionu televizních diváků po celém světě, což je nejen víc, než u jiných seriálů, ale také víc, než dosahují některé nejoblíbenější sportovní pořady, včetně fotbalových zápasů na NBC v neděli večer, uvádí server Entertainment.

Teorie velkého třesku je dosud zřejmě nejdražším komediálním seriálem, jaký kdy nějaká televizní stanice produkovala. Hvězdy Teorie velkého třesku Jim Parsons, Johnny Galecki, Kaley Cuoco, Simon Helberg a Kunal Nayyar podepsaly v roce 2017 nové smlouvy, podle nichž berou téměř milion dolarů za každou epizodu. Jsou jasnými králi mezi komediálními herci.

Seriál, kteý odstartoval 24. září 2007 na CBS, byl dvaapadesátkrát nominován v různých kategoriích na televizní cenu Emmy a desetkrát tuto cenu získal, byť nikdy v kategorii komediálních sitcomů, kam především patří. Přežil také nástup seriálu Mladý Sheldon (Young Sheldon), který mu dějově volně předchází. Tento seriál začal být vysílán na CBS loni v listopadu a měl silný nástup, byť podle některých ohlasů nemá vtip ani nápad Teorie velkého třesku.

Teorie velkého třesku je komediální sitcom ze světa mladých fyziků, který se zaměřuje na jejich osobní život a nerdovskou subkulturu současné americké mládeže v konfrontaci s "obyčejnými lidmi". Mladý Sheldon jakoby zachycoval hrdiny Teorie velkého třesku v dětství - jeho hrdinou je devítiletý chlapec, který dává přednost spíš matematickým rovnicím než hračkám, je geniální v předmětech jako fyzika a matematika, ale oč lépe mu jdou "vědecké předměty", o to hůř se mu daří v normálních mezilidských vztazích.