Jak setřást nevalnou pověst z minulosti? Právě o tom teď přemýšlejí manažeři britské realitní firmy Round Hill Capital, kteří před rokem koupili 43 tisíc bývalých hornických bytů v ostravské aglomeraci. Najali si jednu z nejznámějších českých PR agentur Ami Communications. A plánují firmu přejmenovat.

Podle mediální zástupkyně britské firmy Šárky Štočkové zveřejní Round Hill Capital nový název v lednu příštího roku. Šéfové společnosti přijedou do Česka a představí své záměry s byty na Ostravsku. Zároveň se chtějí porozhlédnout po dalších investičních příležitostech.

Temné bakalovské dědictví

Společnost RPG byty vznikla před deseti lety, kdy vlastníci těžařské společnosti OKD – Zdeněk Bakala a Peter Kadas – převedli vedlejší aktivity do samostatných firem. Dodnes mají nájemníci hornických bytů pocit křivdy, že nedostali příležitost koupit si byt za zvýhodněnou cenu do osobního vlastnictví.

Bakala s Kadasem jim tuto příležitost nedali. Naopak začali z firmy stahovat miliardové zisky. Jak Dotyk.cz napsal na počátku listopadu, tehdejší vlastníci firmu RPG byty zatížili dluhem 10 miliard korun a podobnou sumu si následně vyplatili na dividendách. Následně ji v loňském roce prodali za částku odhadovanou na zhruba 15 miliard korun.

Ti, kdo mají OKD na svědomí: bývalí hlavní akcionáři Zdeněk Bakala a Peter Kadas.Autor: Výroční zpráva NWR za rok 2013

Nové vlastníky reprezentuje britská realitní firma Round Hill Capital. Ta se specializuje na odkup bytů v západní a střední Evropě. Mimo jiné se zaměřuje na bydlení pro seniory a studenty a nevyhýbá se ani investicím v ekonomicky slabších regionech, jak ukazuje loňský odkup 43 tisíc bytů na Ostravsku.

Reálným vlastníkem hornických bytů je jeden z největších fondů soukromého kapitálu ze Spojených států.

Round Hill Capital má v celém přiběhu roli správce, většinu peněz na nákupy poskytl někdo jiný – investiční skupina Blackstone Group. Reálným vlastníkem hornických bytů je tedy jeden z největších fondů soukromého kapitálu ze Spojených států amerických.

Ziskový byznys s bydlením

Jednoho finančního investora tedy nahradil druhý. Nový vlastník však chce – aspoň podle mediální zástupkyně Šárky Štočkové – nabídnout vstřícnější přístup k nájemníkům. Plánuje investovat do rozvoje regionu i oprav starších domů, zřizovat zde komunitní centra a služby pro seniory.

Jak firma uvedla ve výroční zprávě za loňský rok, letos má v plánu investovat do oprav a modernizace domů 780 milionů korun. Nájemné přitom chce zvyšovat jen do té míry, dokud bude konkurenceschopné oproti jiným nabídkám bydlení v regionu.

Plánek Ostravska ukazující, kde se nacházejí domy v majetku firmy RPG byty.Autor: web firmy RPG byty

Vlastnictví rozsáhlého bytového fondu může přinášet zajímavé výdělky. Firma RPG byty uzavřela loňský rok se ziskem 1,28 miliardy korun. Oproti roku 2014 to představovalo téměř trojnásobný nárůst. Tržby se přitom zvýšily jen o dvě procenta na 2,97 miliardy korun.

Hodnotu majetku si nový vlastník nechal ocenit letos v létě před fúzí s firmou Fondy Bydlení 1. A výsledek? Podle znaleckého posudku firmy RSM Tacoma mají byty hodnotu 26 miliard korun, tedy v průměru 605 tisíc korun na jednu bytovou jednotku. Čistá hodnota celé firmy RPG byty je vzhledem k vysokému zadlužení nižší, a sice 13,9 miliardy korun.

Nezůstane u jedné transakce

Odkoupení 43 tisíc bývalých hornických bytů na Ostravsku nemusí být jedinou transakcí, kterou Round Hill Capital – s penězi od Blackstone Group – v Česku uskuteční. Britové již zvažují další akvizice. Tuzemský realitní trh má ve firmě na starosti top manažer Stan Kubacek s českými předky.

Jedna zajímavá investiční příležitost je přitom právě v těchto dnech na trhu. Do pátku 2. prosince mají podávat své nabídky zájemci o odkup bytového fondu společnosti ČEZ v Praze-Písnici se 739 bytovými jednotkami. Také zde prodej naráží na protesty dotčených obyvatel.