V loňském roce odteklo z Česka do zahraničí rekordních 346 miliard korun z firemních zisků. Padne letos nový rekord? Názory oslovených ekonomů se různí.

Petr Dufek z ČSOB tipuje, že do zahraničí z Česka odteče více peněz než loni. Opačného názoru je hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. „U výnosů z přímých investic očekávám letos snížení zhruba o 10 procent proti loňsku. Takovému vývoji odpovídají čísla za první polovinu roku," uvedl Sobíšek.

Přeshraniční výplata zisků z ovládaných společností

(údaje vždy za 1. pololetí daného roku, v miliardách korun)

Výplata firemního zisku 2013 2014 2015 2016
odliv z Česka 145,5 175,6 177,2 161,9
příliv ze zahraničí 15,9 18,8 19,9 21,2

Zdroj: Měsíční statistika ČNB o platební bilanci

Odliv zisků je zatím jen v omezené míře korigován přílivem peněz ze zahraničních dceřiných společností českých podniků. Například loni k nám touto cestou přiteklo 47,4 miliardy korun, což odpovídalo pouze 14 procentům peněz odvedených do zahraničí. Na tomto výsledku se podílel i ČEZ, který si nechal vyplatit od dceřiných firem z Polska a Rumunska 8,8 miliardy korun.

První pololetí zatím naznačuje zmírnění odlivu dividend z Česka. Zahraniční vlastníci stáhli podle statistiky České národní banky z ovládaných firem téměř 162 miliard korun, tedy méně než loňských 177 miliard. Letos zatím chybějí mimořádné převody peněz, kdy majitel „vyzvedne" z firmy nahromaděné zisky za několik posledních let.

Loni se přitom odehrály dvě takové transakce. Ocelářský podnik ArcelorMittal Ostrava vyplatil do zahraničí 23 miliard korun a GE Money Bank (dnes Moneta Money Bank) poslala mateřskému koncernu GE sumu 19,7 miliardy korun. Finančník Pavel Tykač navíc stáhl na Kypr 4,25 miliardy korun z Vršanské uhelné.

Nejvíc peněz vyplácí ČEZ a banky

V letošním roce se tak situace vrací k normálu. Společnosti vyplácejí dividendu zpravidla jen ze zisku vytvořeného v předchozím roce. Opět tak platí zavedené pravidlo, že největší dividendy vyplácejí lídři energetického, finančního a telekomunikačního trhu.

Největším plátcem dividend je letos ČEZ, který rozdělil mezi své akcionáře 21,5 miliardy korun. Zhruba 70 procent z této sumy obdržel stát, na účty zahraničním akcionářům směřovala zhruba jedna čtvrtina vyplacených peněz.

Za společností ČEZ následuje již tradičně „velká trojka" českého bankovnictví. ČSOB posílá své belgické matce KBC celý loňský zisk, což představuje téměř 15 miliard korun. Česká spořitelna rozdělila mezi akcionáře 12,8 miliardy korun, o jednu miliardu méně vyplatila Komerční banka.

Největší letos oznámené výplaty dividend

(v miliardách korun)

Název společnosti Dividenda
ČEZ 21,5
ČSOB 14,8
Česká spořitelna 12,8
Komerční banka 11,8
Hyundai Motor Manuf. Czech 9,4
O2 Czech Republic 5,0
T-Mobile Czech Republic 4,7
Moneta Money Bank 4,5
Česká pojišťovna 3,7

Zdroj: Oznámení společností, Obchodní rejstřík

Poměrně vysokou dividendu – 4,5 miliard korun – poslala mateřské skupině GE také Moneta Money Bank. Stalo se tak ještě před uvedením akcií na pražskou burzu. Naopak UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia si celý loňský zisk ponechala a použije jej k posílení svého kapitálu.

Dividendu nad úroveň loňského zisku letos vyplácí nošovická automobilka Hyundai Motor Manufacturing Czech. Svému korejskému vlastníkovi poslala na účet nejen loňský zisk ve výši 5,5 miliardy korun, ale i část nerozdělených zisků minulých let v objemu 3,9 miliardy korun.

Zákon ke stahování zisku pobízí

Česko doplácí na fakt, že velká část místní ekonomiky se nachází pod zahraniční kontrolou. Bankovní sektor má z více než 90 procent zahraniční vlastníky. Ti dominují také v automobilovém průmyslu, petrochemii, pojišťovnictví či v maloobchodě.

K tomu je třeba přičíst, že mnozí tuzemští miliardáři – jmenovitě třeba Petr Kellner, Karel Komárek, Daniel Křetínský nebo Pavel Tykač – vlastní firmy prostřednictvím struktur umístěných v zahraničí. Do nich pak převádějí vytvořené zisky z českých podniků.

Platné zákony výplatu dividend do zahraničí nijak neblokují ani nebrzdí. Spíše k ní přímo vybízejí. Pokud akcionář-právnická osoba se sídlem v Evropské unii, Norsku či Švýcarsku vlastní po delší dobu aspoň desetiprocentní podíl v tuzemské společnosti, neodvádí státu 15procentní srážkovou daň z dividendy. Naopak čeští byznysmeni, pokud si nechají vyplatit zisk své vlastní firmy, 15procentní daň státu odvést musejí.