Itálie, Španělsko, Turecko, Izrael. Země, lákající spíše k pobytu u moře nebo k návštěvě starodávných památek, se letos stávají oblíbenými trhy pro české exportéry. Ti si zde připisují meziroční nárůst dodávek nejméně o 15 procent, v případě Izraele došlo ke skokovému nárůstu o 98 procent.

Tak vypadají výsledky českého zahraničního obchodu za prvních pět měsíců letošního roku ve srovnání s loňským lednem až květnem. Čerstvé údaje Českého statistického úřadu ukazují, že i země obecně považované za stagnující a problematické mohou nabízet zajímavé příležitosti pro domácí vývozce.

Uplatnění na jihu kontinentu nachází i produkce s vysokou přidanou hodnotou.

Na trzích jižní Evropy a Turecka se daří českým automobilkám, ale také výrobcům klimatizačních jednotek, televizorů, čerpadel a filtračních zařízení. V případě Izraele je prakticky celý nárůst způsoben zvyšujícími se dodávkami osobních aut. Uplatnění na jihu kontinentu nachází i produkce s vysokou přidanou hodnotou.

Příkladem z poslední doby může být Škoda Electric, která se podílela na dodávce nových trolejbusů pro italskou Bolognu. „Vyráběli jsme elektrovýzbroj a zajišťovali kompletní montáž v našem plzeňském podniku. Hodnota kontraktu pro Škodu Electric se pohybovala na úrovni více než 400 milionů korun," uvedl Petr Kasenčák, vedoucí obchodního útvaru ve Škodě Electric.

Navzdory pošramocené pověsti z éry dluhové krize je dnes většina zemí jižní Evropy z nejhoršího venku. Španělsko v prvním kvartálu letošního roku vykázalo růst HDP o 3,4 procenta, což je dvojnásobek unijního průměru. Ekonomický růst, i když výrazně pomalejší, zaznamenává také Itálie a Portugalsko. Na posouzení dopadu současné bankovní paniky v Itálii je zatím brzy.

Perspektivní do budoucna může být také Tunisko, kam čeští vývozci letos dodali meziročně o 70 procent více, či Omán s nárůstem dodávek o 250 procent. Co se týká vzdálenějších trhů, zhruba o třetinu narostl export z Česka na Tchaj-wan a do Indonésie.

Při západní kvalitě umíme stále nabídnout nižší východoevropské ceny.

Na rozsáhlý indonéský trh se chce do budoucna zaměřit třeba dodavatel investičních celků pro energetiku Škoda Praha. „Při západní kvalitě umíme stále nabídnout nižší východoevropské ceny," uvedl místopředseda představenstva Škody Praha Martin Pohlodek v červnu na odborné konferenci IVD v Praze.

Bída údajných trhů budoucnosti

Naopak dříve vychvalované „perspektivní" země skupiny BRIC – Brazílie, Rusko, Indie a Čína – mají pro český vývoj okrajový význam, který se v čase dál zmenšuje. Například do Ruska vyvezly české podniky během prvních pěti letošních měsíců zboží a služby za 27,4 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako do 15krát méně lidnatého Švédska.

Objem a meziroční vývoj českého exportu dle zemí (leden až květen 2016).Autor: ČSÚ

Problematický je též vývoj v čase. Letos od ledna do konce května činil meziroční propad dodávek do Ruska bezmála 14 procent. Objem českého vývozu do této země přitom klesá již čtvrtým rokem. Hlavní ranou bylo zhroucení cen ropy v závěru roku 2014, po němž Rusové výrazně zchudli a omezili investiční aktivitu.

V případě Číny je zatím letošní pokles vývozu osmiprocentní. Nejlidnatější země světa je tak pro české podniky v pořadí až 18. největším exportním odbytištěm. Ještě mnohem hlouběji je třeba se ponořit, hledáme-li v žebříčku další „země budoucnosti."

Brazílie je dnes pro české podniky méně významným trhem než Lotyšsko či Singapur, objem dodávek za pět měsíců tohoto roku jen s bídou překonal 2,5 miliardy korun. Indie je jedinou zemí ze skupiny BRIC, kde letos tuzemští vývozci zaznamenávají aspoň nějaký nárůst odbytu.