Zkusím OKD rychle zpeněžit, a to jako jeden celek, navrhuje Lee Louda. „Nelze si ponechat neatraktivní části podniku v majetkové podstatě, se kterými by byly spojeny miliardové pohledávky, a atraktivní prodat, nehledě k velmi obtížné technické oddělitelnosti jednotlivých dolů," vysvětluje insolvenční správce ve své zprávě pro Krajský soud v Ostravě.

Jenže ani samotný správce není o úspěchu prodeje zrovna přesvědčený. Nový vlastník by totiž musel vydělat nejen na provoz dolů, ale také nejméně pět miliard korun na budoucí zahlazení následků těžby. „Ačkoli v médiích proběhly mnohé informace o zájemcích o OKD, neeviduje insolvenční správce jakoukoli písemnou nabídku na odkoupení celého podniku," dodává Lee Louda.

Pokud se doly nepodaří prodat, nastane podle Loudy záložní scénář. OKD bude pokračovat v těžbě, dotěží již zpřístupněné zásoby uhlí a poté činnost jednotlivých dolů ukončí. Věřitelé však musejí počítat s tím, že ze svých pohledávek dostanou nazpět jen malý zlomek – nebo vůbec nic. Většina peněz padne na mzdy a uzavírání dolů.

Logicky se nabízí ještě třetí varianta – odprodej životaschopných dolů a řízený útlum těch zbývajících. Na opakovaný dotaz portálu Dotyk.cz, proč takový scénář odmítá, však Lee Louda neodpověděl.

Těžce vydolované peníze na mzdy

Situace podniku OKD je kritická. Příjmy za prodané uhlí nestačí ani na úhradu externích a mzdových nákladů. Osobní náklady – tedy mzdy pro 9500 zaměstnanců včetně zdravotního a sociálního pojistného – se pohybují okolo půl miliardy korun za měsíc.

Jen za první pololetí vykázalo OKD ztrátu 613 milionů korun. Náklady na vytěžení jedné tuny uhlí v červnu dosahovaly 1957 korun oproti průměrné prodejní ceně 1643 korun. OKD nyní přežívá jen díky tomu, že od května přestalo hradit závazky z doby před vyhlášením insolvence.

Srovnání nákladů na těžbu (OPEX) s příjmy za prodanou tunu uhlí

Autor: Insolvenční rejstřík – zpráva Lea Loudy o stavu OKD

Vedení OKD muselo ve čtvrtek přiznat, že nemá dost peněz na úhradu všech mezd v běžném výplatním termínu. Zhruba 800 nejlépe placených zaměstnanců proto dostane červencovou výplatu ve dvou splátkách.

Bez státní finanční pomoci zřejmě nebude možné těžbu udržet. „Management OKD v těchto dnech intenzivně jedná se státní firmou Prisko o finální podobě úvěrové smlouvy. V případě schválení navrhované reorganizace OKD vyvineme maximální úsilí, abychom tyto prostředky mohli začít co nejdříve čerpat," uvedl výkonný ředitel OKD Antonín Klimša.

Pochybné pohledávky za 17 miliard

Těžební společnost OKD, oslabená pádem cen uhlí i desetiletým vysáváním peněz ze strany bývalých vlastníků – Zdeňka Bakaly a Petera Kadase, skončila letos v květnu v úpadku. Věřitelé do konce července přihlásili 560 pohledávek v celkové výši 20,28 miliardy korun.

Insolvenční správce Lee Louda však většinu této sumy popřel. Za platné uznal pouze závazky OKD v rozsahu 2,89 miliardy korun. Odmítá naopak proplatit všechny údajné závazky k mateřské skupině NWR, držitelům dluhopisů NWR i ke státu, který přihlásil podmíněnou pohledávku na budoucí likvidaci následků těžby.

Osud sporných pohledávek má určit přezkumné řízení, které soud svolal na středu 10. srpna. O den později se pak má sejít schůze věřitelů, která určí další osud těžby černého uhlí na Ostravsku.

Více o pochybných závazcích OKD vůči mateřskému holdingu se dočtete ve starší zprávě zde.