V Silicon Valley vzniká mnoho nápadů každý den. Většina z nich není nikdy realizována. Také nápad s burzou pro obchodování firem na delší časové období, která nesplňuje pravidla tradičních akciových burz, jako je New York, Londýn nebo Tokio, byl nejprve šíleným nápadem, který se však postupně „překlápí" do reality.

21,77 mld. USD

To je rekordní IPO pro Alibaba Group Holding ze srpna 2014. Zdroj: statista.com

Byl reakcí na to, že se mnoho startupů ze Silicon Valley brání tradičnímu úpisu akcií, protože by se staly jedním z mnoha globálně obchodovaných titulů, zařazených do některého indexu světových burz.

Než nová burza začne skutečně fungovat, může to zabrat několik let.

Burza pro dlouhodobé investice

Se zpočátku bláznivou myšlenkou přišel Eric Ries, jenž se proslavil jako autor bestselleru The Lean Startup (Štíhlý startup). Kniha vyšla v září 2011 a už o měsíc později se podle New York Times stala druhou nejprodávanější knihou ve Spojených státech.

Vystudovaný softwarový inženýr nejprve stál u neúspěšného projektu virtuálního světa There. Také ale spoluzaložil v roce 2004 sociální síť IMVU. Tímto projektem si vydobyl uznání mezi podnikateli ze Silicon Valley.

Finanční trhy tlačí manažery firem, aby uvažovali krátkodobě. Fakticky proti dlouhodobému rozvoji firmy.

Ries ve svém bestselleru zmínil provokativní nápad, že by měl někdo založit obchodní burzu, která by fungovala na dlouhodobém principu – Long Term Stock Exchange (LTSE). Investoři by mohli dělat lepší rozhodnutí při investicích a inovacích firem, pokud by nemuseli neustále sledovat čtvrtletní čísla ekonomické výkonnosti daného podniku.

Mnozí čtenáři prorokovali, že tento nápad Riesovi zničí důvěryhodnost a reputaci.

Nápad se vrací

Skeptici ale nyní mohou sledovat, jak se nápad dočkal pouze dočasného odkladu a teď se k němu Ries vrací. Sedmatřicetiletý startupový nadšenec už shromáždil tým dvaceti IT inženýrů, finančních manažerů a získal na svou stranu tři desítky investorů.

Mezi nimi i známého manažera rizikového kapitálu Marca Andreessena, technologického inovátora Tima O´Reillyho nebo Aneeshe Chopru, který pracoval pro Obamovu vládu jako hlavní technologický poradce.
Zároveň Ries – blogger ze Silicon Valley – již započal rozhovory s americkou komisí pro cenné papíry, ale než LTSE začne skutečně fungovat, může to zabrat několik let, uvedla agentura Bloomberg.

Návrh podání žádosti o zřízení nové burzy jeho tvůrce plánuje během tohoto roku. A další měsíce může zabrat rozhodnutí regulátorů, zda žádost přijmou, nebo ji odmítnou.

Hlavně nechoď na burzu

Pokud by však šly věci tak, jak Ries plánuje, mohla by vzniknout burza, která bude sloužit jako protiváha k dnešním tradičním finančním trhům, kdy dění na těchto trzích tlačí manažery firem, aby uvažovali v podstatě jen krátkodobě a fakticky proti dlouhodobému rozvoji firmy.

Proto i nyní v Silicon Valley panuje skeptická nálada vůči tomu, aby mladé a nadějné firmy přistupovaly k primárnímu úpisu akcií (IPO).

„Každý tu slyší, hlavně nechoď na burzu," popisuje současný stav v zátoce přilehlé k San Francisku Ries. „Největší obecná moudrost nyní velí, že přistoupit k IPO znamená konec vašich inovací."

Každý den na yahoo.finance

Podnikatel pro „novou burzu" přináší i argument, že tradiční trhy podporují sebedestruktivní chování podniků. Jejich nepředvídatelná dynamika vedla také k tomu, že se počet firem obchodovaných na burze od roku 1996 v USA propadl na polovinu.

Každému se tu říká, hlavně nechoď na burzu.

„Jakmile firma vstoupí na burzu, je hmatatelné, jak moc každodenní sledování vývoje akcií na Yahoo Finance či Bloombergu ovlivňuje samotné rozhodování manažerů," vysvětlil Ries.
Roztočí se známý „kolotoč" sledování ekonomických ukazatelů, jako jsou změny tržeb, zisků, uživatelů a dalších čísel, stěžuje si Ries – navíc se tak děje každé tři měsíce.

Pokud akcie padají dolů, investoři v panice opouštějí pozice a cena akcií se dále propadá. Pak se manažeři soustřeďují na krátkodobé cíle, aby poklesu ceny akcií zabránili, a zapomínají na inovace, které často právě vynesly firmu na burzu. Podnik začíná škrtat a začarovaný kruh se točí dál.

Inovace musí být tahounem

Technologický pionýr Ries tímto konceptem pokračuje v myšlenkách průkopnické knihy The Lean Startup o tom, jak budovat firmu od nuly.
Promyšlené inovace musí být hlavním tahounem startupu, nikoliv rychlý nárůst zákazníků. A stejně tak by startupům mohl pomáhat nový typ burzy.

Už tři roky buduje koncept LTSE, nabírá lidi a získává podporu mezi bankéři a investory. „Lidé se mnou nejprve jednali jako s nějakým barbarem," prohlásil o těžkých začátcích. Nyní je ve fázi specifikace konkrétních parametrů, jak by například firmy, které by na burzu vstoupily, sdílely informace o svém hospodaření, a jak by investoři mohli dění ve firmách ovlivňovat.

588 903 USD

Tolik vybral za 30 dnů Ries na vydání knížky The Leader´s Guide, která zahrnuje základní principy tzv. Lean Startupu. Jeho cíl byl vybrat 135 tisíc dolarů. Zdroj: kickstarter.com

Nové ukazatele

Firmy by měly začít zveřejňovat i jiné ukazatele, třeba položku výzkum a rozvoj (R&D – Research&Developement). Dalším novým prvkem má být to, že investoři budou získávat hlasovací práva ve firmě, jako při „pěstování mrkve". Čím déle drží akcie firmy, tím by jejich rozhodovací práva rostla.

Burza LTSE má vydělávat tím, že bude poskytovat software firmám, které chtějí na tuto platformu vstoupit a také výběrem poplatků za to, že podniky na tuto burzu půjdou, podobně jako to dělají firmy NYSE (newyorská burza) nebo NASDAQ (technologické firmy). Firma, která bude zapsána na LSTE, bude mít u investorů důvěryhodnější pozici.

„Budete dávat trhům najevo, že chcete udržovat vyšší standard než ostatní. To je ten zlatý standard, ten nejvíce dlouhodobý. Nejryzejší forma pro to, aby firma šla na burzu," uzavřel Ries, propagátor nových přístupů v podnikání.