Mladá maminka Daniela Kratochvílová bydlí na Břevnově a v létě chodí pravidelně se svými malými dětmi na koupaliště Petynka. Má to blízko a tamní prostředí jí plně vyhovuje. „Děti se tu vyblbnou, mohou se svézt na toboganu a já si při tom zvládnu zaplavat v místní padesátce," popisuje. „Je škoda, že areál funguje jen čtyři měsíce," dodává.

Už za tři roky litovat přestane. S dětmi bude moci vyrazit za koupáním i v zimě, kdy by již měl stát nový krytý bazén a jeho další rekreační součásti. To vše jako rozšíření areálu na Petynce. Přestavba za 170 milionů korun již dostala zelenou od městské části. Samotná stavba by měla začít v roce 2018 a podle odhadů potrvá 18 měsíců.

Dosud sezonní plavecký areál, který je využíván jen od května do září, bude otevřen celoročně. V areálu vznikne pětadvacetimetrový bazén, sauny, brouzdaliště, čtyřdráhová skluzavka a druhý bazén se surfovou vlnou. Jeho součástí bude i restaurace.

Dvacet dva studií

Plán na dostavbu Petynky má letitou historii, dokonce se objevoval v řadě programových prohlášení politických stran. A jak říká Tomáš Jílek, předseda představenstvo firmy SNEO, která areál nyní provozuje a zároveň chystá jeho přestavbu, vznikly více než dvě desítky nejrůznějších studií, za které se marně utratilo zhruba 10 milionů korun. „O dostavbě Petynky se hovoří někdy od roku 1999. Existuje na tom dlouholetá politická shoda, ale otázka, která se přenášela v průběhu let, je kdy a za kolik."

Zmíněná dvacítka studií je prý velmi rozmanitá – od prostého krytého 25metrového bazénu za několik milionů korun až po akvapark za více než miliardu, který navrhovala jedna specializovaná firma ze Slovinska.

Návštěvnost letní Petynky se dlouhodobě pohybuje na úrovni kolem 80 tisíc návštěvníků. „Výjimkou byl rok 2015, kdy dorazilo rekordních 103 tisíc lidí. Letos to bude méně, zhruba tři čtvrtiny," vypočítává Petr Macháček, místopředseda představenstva akciové společnosti SNEO, který má projekt na starosti.

Rozšíření areálu by návštěvnost zvýšilo – současný projekt odhaduje, že ročně by „velkou" Petynku mohlo navštívit necelých 250 tisíc lidí. Odhadovaná průměrná denní návštěva kolem 700 lidí by měla zajistit její ekonomickou udržitelnost. Zatímco po finanční stránce nyní areál generuje tržby na úrovni 9 milionů korun, po rozšíření by tato částka měla být kolem 40 milionů.

Co přinese rozšířená Petynka?

  • krytý 25metrový bazén
  • dětský bazén
  • saunový svět
  • multifunkční bazén umožňující surfování
  • čtyřdráhová skluzavka s 5metrovým převýšením
  • relaxační bazény s masážními prvky
  • dva sály pro skupinové cvičení
  • restaurace

Architektonická soutěž ano, či ne?

Projekt však vzbudil ostrou kritiku ze strany opozice i komory architektů, kteří SNEO i městské části vyčítají, že nebyla vypsána architektonická soutěž. „U veřejných investic tohoto rozsahu by měla být samozřejmostí. V případě Petynky ale neproběhla," říká zastupitel šestky Vladimír Šraier (Strana zelených).

SNEO se brání, že není její povinností podobnou soutěž vypisovat. Prostřednictvím společnosti BFB studio firma na základě předchozích studií zpracovala projekt, jak Petynku rozšířit. Zároveň byla na Stavební fakultě ČVUT vypsaná studentská soutěž. Studenti zatím podali 10 návrhů.

„Ani jedna z předchozích studií neřešila ekonomiku. Náš projekt je připraven včetně provozu – z hlediska energií i zaměstnanců," řekl magazínu Dotyk Tomáš Jílek.

Mnoho vášní i rozruchu vyvolal u veřejnosti i u některých odborníků záměr vybudovat jako jeden z doplňků rozšířeného areálu bazén se surfovací vlnou – tzv. City Wave.

Financování bezmála 200milionového rozpočtu se má opírat o tři pilíře. Nejmenší investiční podíl ponese SNEO, provozující Petynku nyní. Podle Macháčka by měla financovat zhruba 25 až 30 procent investice, přičemž již zaplatí přípravné dokumentace a další kroky vedoucí ke startu stavby.

Druhým je hlavní město Praha, projekt podporuje i primátorka Adriana Krnáčová. Na projekt z magistrátní pokladny podle Jílka přislíbila až 50 milionů. „Praha 6 bude usilovat o získání jednorázové investiční dotace z rozpočtu hlavního města," potvrdil na setkání s veřejností začátkem září místostarosta Prahy 6 Jan Vaculík (TOP 09).

Třetím investorem by pak byla samotná městská část Prahy 6, která je 100procentním vlastníkem akciové společnosti SNEO. Podle propočtů Dotyku by na Prahu 6 připadalo zhruba 70 milionů korun.

Firma, která bude provozovat i rozšířený areál, očekává, že celý projekt by měl být mírně ziskový. „Návratnost je spočítána na 25 let, přičemž ročně bychom měli generovat zisk kolem 750 tisíc korun včetně započtení odpisů," přibližuje Macháček.

Mnoho vášní i rozruchu vyvolal u veřejnosti i u některých odborníků záměr vybudovat jako jeden z doplňků rozšířeného areálu bazén se surfovací vlnou – tzv. City Wave. Zejména obyvatelům Prahy 6 se nelíbí.

VIDEO: Ukázka surfování na umělé vlně City Wave v bazénu v Mnichově

Zdroj: Youtube

Zdroj: youtube.com

Zástupci SNEO však atrakci obhajují tím, že půjde o lákadlo pro návštěvníky z řad turistů. „Podobné jsou v celé Evropě jen tři. Všechny firmy, které se zabývají projektováním bazénů, se shodují na tom, že vždy potřebujete nějaký komerční prvek. Prostý bazén se nikde v republice neuživí," dodává Jílek.

ČASOVÁ OSA: Vývoj projektu dostavby areálu na Petynce