Dvojka v solárním byznysu Energy 21 podle zjištění portálu Dotyk.cz vyplatila těsně přes změnou vlastníka v lednu letošního roku částku 1,03 miliardy korun. Balík peněz inkasoval původní vlastník, fond náležící pod investiční skupinu Mid Europa Partners. Ten před prodejem doslova vysál kapitálové fondy, jež tvoří jednu ze složek vlastního kapitálu podniku.

Vyplacená suma je vyšší než vytvořený zisk. Jak je zřejmé z informací v Obchodním rejstříku, konsolidovaný výsledek hospodaření skupiny Energy 21 za loňský rok dosáhl 118 milionů korun. O rok dříve to bylo 91 milionů.

Energy 21 je druhým největším vlastníkem solárních elektráren na českém území, v jejím majetku se nachází 31 zařízení o celkovém instalovaném výkonu 61,2 megawattu. Od počátku letošního roku tuto firmu vlastní investiční fond China-CEE založený China Exim Bank.

Miliardová suma protekla také na účtech společností Skupiny ČEZ. Investiční fond ČEZ OZ, který provozuje solární, větrné a menší vodní elektrárny, na základě rozhodnutí valné hromady ze dne 30. června vyplatí mateřské společnosti částku 1,2 miliardy korun.

Také zde výplata peněz převyšuje výši loňského zisku. Ten dosáhl „pouze" 465 milionů korun. ČEZ tudíž sáhl i do nahromaděných zisků z minulých let.

Skupina ČEZ vlastní v Česku solární elektrárny o celkovém výkonu 125 megawattů. Do jejího majetku patří třeba rozsáhlé fotovoltaické parky u Ralska, Mimoně, Ševětína a Vranovské Vsi.

Výsledky velkých vlastníků solárních elektráren

zdroj: Výroční zprávy, Obchodní rejstřík

Název společnosti Výkon ve fotovoltaice (MW) Zisk za rok 2015 (mil. Kč)
ČEZ OZ uzavřený investiční fond* 125,1 465
Energy 21 61,2 118
Photon Energy* 15 ČR + 10,4 SR -47
Solar Global 24,5 64
PREměření* 23,5 88
Divalia 10,2 65
SPL 10,0 47
E4U 4,2 14

* společnost má více aktivit než jen provozování solárních elektráren v ČR

Pravidelné dividendy vyplácí společnost E4U, která před pěti lety vstoupila na pražskou burzu. Letos, podobně jako v minulých letech, rozdělí mezi své akcionáře 13,4 milionu korun, což odpovídá skoro šestiprocentnímu dividendovému výnosu. E4U je ve srovnání třeba s Energy 21 pouhým trpaslíkem, vlastní jen dvě solární elektrárny o výkonu 4,2 megawattu.

Ne každý na zisk dosáhne

Jak je zřejmé z výsledků dalších firem v oboru solární energetiky, výplata dividendy nebývá pravidlem. Většina z nich je sice v zisku, ale v praxi na něj ne všichni vlastníci dosáhnou. Hlavně menší podnikatelé jsou stále pod „diktátem" bank, které vyžadují přednostní využití vydělaných peněz na splácení úvěrů a tvorbu finančních rezerv.

Z poněkud jiného důvodu nevyplatila dividendu společnost PREměření ze skupiny Pražské energetiky. Ta se díky početným akvizicím zařadila mezi desítku největších vlastníků solárních elektráren v Česku. Loňský čistý zisk, který dosáhl výše 88 milionů korun, chce vedení firmy využít na další odkupy firem v oboru obnovitelné energetiky.