Vánoční dárek pro klíčové voliče, kteří rozhodnou o novém rakouském prezidentovi. Tak se dá jednou větou shrnout krok rakouské vlády, složené z tradičních tamních partají – Rakouské lidové strany (ÖVP) a Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ). Vláda chce stovkou eur „uplatit" důchodce ještě do 4. prosince, kdy se opakují prezidentské volby mezi Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ) a zeleným kandidátem Alexanderem Van der Bellenem.

Výplatu příspěvku schválila vláda na 1. prosince. Pro příští rok se penze zvýší o dalších 0,8 procenta, připomněl německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Rakouský kancléř Christian Kern z SPÖ hovoří o „důležitém příspěvku na zvýšení kupní síly" penzistů. Navíc se počítá s tím, že většinu částky, která rakouský erár vyjde na 179 milionů eur, lidé utratí do Vánoc a podpoří nárůst předvánočních tržeb obchodníků.

Lidovci přitom neuspěli s dlouhodobějším návrhem, aby starobní důchody byly zvýšeny o 1,3 procenta, u nižších důchodů až na 1050 eur (asi 28 300 korun), což je průměrná rakouská penze.

Klíčoví penzisté

Pro lidovce i socialisty jsou důchodci klíčoví voliči. Zejména pro SPÖ, protože dělníci přecházejí ke Svobodným. V nejlidnatější spolkové zemi, ve Vídni, pochází až třetina voličů SPÖ ze skupiny penzistů.

„Kritici vidí ve vyplácení stovky eur pokus o získání síly, jež oslabí populistický tábor během prezidentských voleb. Existuje totiž možnost, že kandidát Svobodných Hofer vyhraje," píše FAZ. Pro vládní tábor by to znamenalo vážnou porážku a oslabení pozic.

Kritici vidí ve vyplácení stovky eur pokus o získání síly, jež oslabí populistický tábor během prezidentských voleb.

Van der Bellena naopak lidovci i socialisté podporují. Zejména SPÖ by ráda příště vládla v rudozelené koalici právě se Zelenými. Volby se mají konat nejpozději v roce 2018.

Zatímco „stovku pro penzisty" organizace pro seniory uvítaly, podnikatelské svazy a opozice pro tento krok nemají pochopení.

Mluvčí parlamentní strany NEOS (Nové Rakousko a Liberální fórum) Gerald Loacker uvedl, že jde o krajně nezodpovědné chování vůči mladší generaci. „Jedná se opět o formu klientelismu, namísto toho, aby se reformoval důchodový systém."

Volební cukrátko

Therese Nissová z organizace mladých ve svazu průmyslu předvolební krok vlády tvrdě odsoudila: „Stovka pro penzisty je čistý populismus, volební cukrátko za peníze všech." Dodala, že například rodinné dávky v tomto ohledu nejsou každý rok navyšovány, aby se zohledňovala inflace.

I když rakouské vlády zvyšují od roku 2006 odvody do penzijního systému rychleji, než je inflace, penzijní systém zůstává deficitní. Pro tento rok se předpokládá deficit 10,2 miliardy eur, které musí vláda vzít z peněz daňových poplatníků, napsal think tank Agenda Austria. Do roku 2020 má deficit vzrůst na 12,5 miliardy eur.

Opakované zmatky

Rakouské prezidentské volby provázejí zmatky. V řádném termínu 22. května 2016 vyhrál Alexander Van der Bellen, ústavní soud ale výsledky zrušil kvůli nesrovnalostem v počítání korespondenčních hlasů (stížnost podala FPÖ – pozn. red.). Termín byl navíc posunut kvůli špatným obálkám k hlasovacím lístkům, které se odlepovaly a hrozilo, že zpochybněno bude i toto hlasování.

Výsledky 2. kola voleb

Kandidáti (stranická příslušnost) Celkové výsledky %
Norbert Hofer (Svobodná strana Rakouska) 2 223 458 hlasů 49,7
Alexander Van der Bellen (Zelení) 2 254 484 hlasů 50,3

Pozn.: Van der Bellen nakonec zvítězil díky korespondenčním hlasům. Získal jich 457 437, Hofer 282 902.

Zdroj: wahl16.bmi.gv.at

user

František Novák

Přihlášení

Rádi bychom znali důvod proč se nechcete přihlásit.