Michal Seidl je spolu s Radkou Benšovou spozakladatelem a spolumajitelem technologického startupu OpenTechLab Jablonec nad Nisou, která se mimo jiné věnuje konstrukci a malosériové výrobě robotů a vzdělávání v oblasti robotiky a kybernetiky. Vznik humanoidního, samostatně se pohybujícího robota Matylda inicioval Seidlův malý syn Vojta. "Letos v dubnu mě požádal, ať mu postavím robota a já mu na to řekl: Ano, postavím, ale ty ho budeš učit," uvedl k tomu pro Dotyk Seidl.

Vznikl tak interaktivní humanoidní robot schopný vstřebávat informace, který může sloužit například jako učební nástroj při výuce kybernetiky a programování, ale také pro terapeutické účely, popřípadě pro využití, jaké mu kdo dá. A protože zakázka vzešla od vynálezcova syna, dokáží Matyldu programovat už dvanáctileté děti, jež tak získávají formou hry své první zkušenosti s robotikou.

"Matylda rozhodně není hračka, i když si hraje ráda. Je vybavena různými senzory (gyroskop, akcelerometr, ultrazvukový senzor, mikrofony), jež jí dovolují při příslušném naprogramování interaktivní i částečné nebo zcela autonomní chování," píše se na stránkách projektu. Ovládání Matyldy zajišťují mikrokontrolery, které řídí příslušné servopohony. Síla jednotlivých serv je dimenzována právě tak, aby byla schopná nést vlastní váhu robota. Zejména cena servomotorů totiž zásadně ovlivňuje celkovou cenu Matyldy.

Autorem a konstruktérem je Michal Seidl, pouze část designových prvků (tvar hlavy a rukou) byla převzata z open source projektu Poppy.

Protože je OpenTechLab je jen malou dvoučlennou laboratoří, pokusili se Seidl s Benšovou získat peníze na další Matyldin vývoj také přes crowfundingové portály Hithit a Startovač, bohužel ale bez úspěchu. Aby přilákali k projektu větší pozornost, rozhodli se vyslat robota na cestu a odkázat ho na lidi, které po cestě potká.

Sama na cestách

"Matylda pojede úplně sama, nikdo ji nedoprovází. Trochu riskujeme a zjišťujeme, jak je na tom tento národ s laskavostí," popisoval Dotyku plánovanou cestu Seidl.

Robot se bude pohybovat díky akumulátoru na solární energii, kterou bude získávat pomocí solárního panelu. V případě, že by málo svítilo sluníčko, se musí Matylda opět spolehnout na dobré srdce a pomoc řidičů, s nimiž se na své cestě potká, a požádat je o dobití energie, přičemž potřebný konektor pro dobití z energie auta má.

Kudy robot pojede a kam doopravdy dojede, záleží také na řidičích. V cestě má podle Seidla naplánovány celkem tři zastávky u lidí, kteří vyhráli ve facebookové soutěži - šlo o to, že lidé měli na facebookové stránce robota napsat, proč by se právě u nich měla Matylda zastavit a přenocovat, a třem autorům komentářů, kteří pro ni vymysleli zážitek, jenž získal největší počet "lajků", se toto přání splní.

"V Pardubicích by se měla Matylda projet na hřbetě karety, v Plzni ji čeká zábava spojená s pivem a s holkami a v Praze jedno trochu nekorektní darebáctví, které nebudeme prozrazovat," říká Seidl.

Cílem cesty je podle původního plánu Pelhřimov, kde by se Matylda měla stát novým exponátem v místním Muzeu rekordů a kuriozit a současně získat zápis v knize rekordů coby první stopující robot v Česku.

Přestože bude robot cestovat sám, jeho "rodiče" budou mít o tom, kde se právě nachází, určitý přehled díky GPS modulu, jenž má Matylda v sobě zabudovaný. Jejím dalším vybavením je i vložená kamera, která bude v určitých intervalech snímat dění kolem a posílat fotografie z cesty. Tyto fotografie by se pak měly objevit na facebookové stránce o jejích dobrodružstvích.

Pro školy a kreativní rodiče

Cílem originálního autostopu je zvýšit povědomí o tomto učícím se robotovi, aby se mohl stát například učební pomůckou ve školách nebo sloužil "kreativním rodičům" v domácnosti při rozvíjení schopností jejich dětí.

"Platforma je sestavena tak, aby byla schopna dosáhnout plně autonomního chování. Díky výbavě gyroskopem a akcelerometry ji lze naučit držet a zachovat rovnováhu i při vnějším silovém podnětu, například šťouchnutí. Aby při chůzi nikde nenarazila, má ultrazvukový senzor. Dva analogové mikrofony jí zase umožňují určit směr zdroje zvuku. Může tak doslova jít za zvukem. Pomocí fotodiody rozeznává světlo a tmu. Může se tak vyhýbat například tmavým místům, nebo v případě, že do tmavého místa dojde, provést nějakou akci - třeba spustit integrovaný malý hlasový modul, kde bude nahrána hláška: Já se bojím, je tu tma," popisují tvůrci schopnosti svého robota.

V domácnosti může robot fungovat například jako budíček a předcvičovatel ranní rozcvičky, popřípadě jako hlídací pes. Jeho zabudované mikrofony dovedou podle tvůrců reagovat na různou zvukovou intenzitu a jeho fotodioda zase na nečekané světlo v době, kdy by světlo být nemělo. Tyto a podobné podněty z vnějšího prostředí stačí pro spuštění naprogramované akce, například pro aktivaci hlasového modulu s hláškou: "Pomóc, zloději, chtějí mě ukradnout."

Staňte se Ripleyovou z Vetřelců

Robot Matylda není jediný projekt, jemuž se OpenTechLab momentálně věnuje. Mezi další patří například "stavební exoskelet Golem", což je robot, který na sebe mohou navléknout stavební dělníci, a zvýšit tak výrazně svou fyzickou sílu - pokud si pamatujete pokračování Vetřelce, tedy akční snímek Vetřelci režiséra Jamese Camerona z roku 1986, jde o podobný princip, jako byl robotický nakladač, v němž Ripleyová absolvovala souboj s vetřelčí královnou - byť současné technické řešení je samozřejmě jiné.

Dalším projektem laboratoře je 3D tisk umělých svalů pro robotické účely - jde o svaly vyrobené z elektroaktivního polymeru, jenž má tendenci smršťovat se, pokud do něj přivedete elektrické napětí. Podobá se tedy svými vlastnostmi skutečnému svalu. Tvorba těchto umělých svalů je ale zatím velmi drahá a laboratoř ji chce zapojením 3D tisku zlevnit.

Kromě těchto projektů se OpenTechLab zabývá recyklací PET lahví na náplň do 3D tiskáren a na vývoj mobilních aditivních technologií pro výstavbu domů ("stavebních 3D tiskáren").

"Laboratoř tvořím pouze já a Radka. Já mám na starost technické věci a Radka ekonomiku a management. Říkám tomu tak, že Radka je větrem, který mi fouká do křídel, abych já mohl létat," popisuje rozvržení úkolů Seidl.