V Česku se sice platí podle analýzy společnosti Point Topic za jeden gigabyte stažených dat prostřednictvím mobilní sítě LTE nejvíc v Evropě, v průměru 6,5 dolaru neboli kolem 150 Kč (analýza porovnávala cenu dat podle parity kupní síly na jednotlivých trzích), podle ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové za hnutí ANO si však prý Češi mohou za takové ceny sami.

"Když budete prostě někomu pořád dokola opakovat: Máme drahá data, máme drahá data, tak co uděláte, tak vezmete mobil, nepřipojíte se na internet přes data, ale budete hledat volnou wifinu. A tady jsme u toho. Čím méně se těch dat používá, protože se jim vyhýbáme, tak tím nepřispíváme k tomu, aby byla levnější," uvedla Nováková ve vyjádření, které v neděli 17. února odvysílala Česká televize v pořadu 168 hodin.

Svérázné ekonomické uvažování české ministryně, podle něhož má vést ke zlevnění nějaké služby to, že se začne masově využívat ve své předražené podobě, vyvolalo v sociálních sítích všeobecné pobouření i posměch. Jejich uživatelé nyní navrhují Novákovou na Nobelovu cenu za ekonomii a nešetří fantazií na to, co všechno a jak by mohlo zlevnit podle jejího originálního návodu.

Současně se na Twitteru i Facebooku rozproudila živá debata o dalším možném osudu ministryně. Premiér Andrej Babiš totiž oznámil, že chce do konce února od ministrů za ANO hodnocení jejich dosavadní práce a výhled toho, co ještě chtějí ve vládě dělat. Na nedělním sněmu svého hnutí sice uvedl, že personální změny "nejsou v tuto chvíli na stole", ale že se nešikovné výroky v rámci ANO nevyplácejí, o tom se před časem přesvědčila už bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, když krátce před volbami promluvila o "zpovykaných Pražácích".

Uživatelé internetu tak vtipkují na téma, zda bude Nováková následovat jejího příkladu a jakou formou se asi dozví o svém odchodu.

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková nakonec po celodenní neustávající kritice svého postoje v pondělí 18. února uvedla, že novináři prý "vytrhli její slova z kontextu". Ani to se neobešlo bez rozšířené reakce v sociálních sítích.

Řada uživatelů Twitteru si také všimla faktu, že Nováková před několika lety vystupovala v první sérii reality show České televize Den D, kde po boku Tomia Okamury (v současnosti předsedy politického hnutí SPD spojovaného s extrémismem) a Ivana Pilného (v roce 2017 působil za hnutí ANO od jara do prosince na postu ministra financí, kdy se mimo jiné omluvil za neoprávněně vydávané zajišťovací příkazy finanční správy, jejího ředitele ale neodvolal) hodnotila jako potenciální investorka podnikatelské nápady.

Český telekomunikační úřad plánuje v letošním roce vypsání dvoukolové aukce kmitočtů, jež by mohla přilákat do tuzemska čtvrtého operátora. Ten by v pozici konkurenta stávajících mobilních operátorů mohl cenovou politikou současného českého trhu zahýbat, zatím však není zřejmé, zda se do aukce někdo vůbec přihlásí.