Pamatujete si na cibetkovu kávu, kdy kávová zrna nejdříve prošla trávicím traktem cibetek? Na krk jim tak dlouho šlapali sloni, až je v kvalitě i ceně dohnali. Řeč je o kávě Black Ivory, která po cibetkové kávě získala titul nejdražší kávy světa. Jen místo cibetek si na kávových bobulích nejdříve pochutnávají sloni. 

Black Ivory aneb v čem je výjimečná?

Kromě toho, že na světě existují jenom čtyři místa, kde je tato káva k dostání, je složitý i proces “výroby”. Nejdříve sloni, konkrétně sloni indičtí, spořádají zhruba třicet dva kilogramů kávových bobulí denně. Poté, co bobule projdou sloním trávicím traktem, se zrna dále zpracovávají. Z těchto třiceti dvou kilogramů se využije pouhý kilogram kávových zrn.

Tato káva patří mezi nejdražší na světě a její dostupnost je omezená. Je to způsobeno právě unikátním způsobem zpracování, ale také náročnou výrobou.

Black Ivory káva má bezkonkurenčně jemnou a svěží chuť. Kávoví odborníci tuto kávu popisují jako nebeskou a neuvěřitelně aromatickou. Vyznačuje se mírnou sladkostí a jemným květinovým nádech.

Na kvalitě kávy záleží 

Pokud to štěstí na Black Ivory kávu nemáte, nevadí. I z “obyčejných” kávových zrn můžete vykouzlit lahodné espresso, capuccino nebo latté. Máme pro vás několik tipů, díky kterým objevíte taková zrna, po kterých se budete moci utlouct. 

Než začnete hledat pražírnu, je dobré vědět, jaké máte preference. Chutná vám víc sladší káva, nebo kyselejší? Nebo jste fanouškem spíše hořké kávy? Od těchto základních kritérií se můžete odpíchnout už na začátku. 

Zrnka kávy přichází na řadu hned posléze. Vybírejte taková, která jsou čerstvě upražená, nevyčpělá a nezoxidovaná. Ve velkých obchodních řetězcích na takovou kávu narazíte málokdy, v lokálních pražírnách či kavárnách ale můžete objevit opravdu kvalitní produkty. 

Co ovlivňuje chuť kávy, je pražení kávových zrn. Světle pražená káva má jemnější chuť, zatímco tmavě upražená káva je hořčejší a silnější. 

Záleží také na způsobu přípravy. Samozřejmě můžete zrnka nasypat do automatického kávovaru a tím to hasne. Vychutnat si všechny tóny ale budete moci díky speciálním alternativním přípravám, jako je například aeropress, V60, chemex nebo frenchpress.

Jak poznat dobrou pražírnu kávy?

Dobrá pražírna kávy se může pyšnit mnohaletými zkušenostmi i vynikající reputací. Při výběru pražírny se zaměřte na to, jak dlouho působí na trhu. Starší pražírny často mají hlubší znalosti o procesu pražení a kvalitě zrn. Prozkoumejte také recenze zákazníků.

Jedním z klíčových znaků dobré pražírny je kvalita kávových zrn, která používají. Zrnka by měla být čerstvá a vysoce kvalitní. Mnoho dobrých pražíren se specializuje na získávání zrn od drobných farmářů a pečlivý výběr zaručuje, že káva bude mít bohatou chuť a aroma.

Dobrá pražírna by měla být rovněž transparentní ohledně svého procesu pražení. Měli by vám poskytnout informace o původu zrn, pražícím procesu i datu pražení.