Arabella Churchill (Arabella Spencer Churchill) se narodila 30. října 1949 v Londýně. Její otec Randolph Churchill (1911–1968) byl synem britského ministerského předsedy Sira Winstona Churchilla, celým jménem Sir Winston Leonard Spencer-Churchill (1874–1965). Arabella byla nezkrotná osobnost s vlastním názorem, který si po celý svůj život – navzdory konvencím a rodinnému pozadí – prosazovala. Šla si svou vlastní cestou a byla na ni patřičně hrdá.

V polovině 70. let žila jako squatterka v Londýně, kde provozovala nízkonákladovou restauraci pro ostatní squattery. Neúnavně pracovala ve své charitativní organizaci Children's World a Children’s World International, kterou v roce 1981 založila. Organizace má mezinárodní působnost a pomáhá dětem dosáhnout vzdělání a poskytovat jim lepší sociální zázemí. Zaměřovala se na psychosociální práci s dětmi, jejich rodiči a rodinami, pořádala workshopy, na kterých dětem z postižených koutů světa alespoň na malou chvíli dala zapomenout na utrpení, kterým jejich životy procházejí.

Nejdůležitější hudební festival

Ze všech svých filantropických aktivit je nejvíce známá hudebním festivalem Glastonbury, který v roce 1970 založila s Andrew Kerrem a farmářem Michaelem Eavisem (festival se koná na jeho farmě v Piltonu). Festival je sice známý svým hudebním zaměřením, ale ve skutečnosti klíčovou složkou festivalu je vystoupení divadelních souborů, kabaretních a cirkusových čísel.

Na festivalu v Glastonbury díky ní vystoupilo mnoho alternativních divadelních seskupení, ale také divadelní skupiny pro ryze dětské publikum, například Natural Magic Theatre a Parachute Theatre, které se specializují na představení určené zejména dětem, pirátské divadlo, hudbu, zpěv, loutkoherectví, aj. Divadelní formace vystupují nejen v mateřských školách, ale také komunitních centrech.

Smrt v den odsouzení syna

Arabella v průběhu života konvertovala k tibetskému budhismu, který jí poskytoval tolik potřebný klid a harmonii duše. V roce 1972 se provdala za Jima Bartona, rok na to porodila syna Nicholase. Roku 1987 potkala svého druhého manžela, žongléra Haggise McLeoda, kterému v roce 1988 porodila dceru Jessicu. V den její smrti odsoudili v Austrálii jejího syna Nicholase Jakea Bartona na tři roky odnětí svobody nepodmíněně za drogovou trestnou činnost.

Arabella Churchill zemřela na rakovinu slinivky břišní 20. prosince 2007 v Glastonbury obklopena svými nejbližšími. V jednom ze svých rozhovorů uvedla: „Jsem nesmírně hrdá na svého dědečka a doufám, že i on na mě bude pyšný, ale… pro některé jsem nebyla dobrá, protože jsem Churchill.

Zdroj: The Guardian