Internet věcí je v poslední době velmi populárním heslem, i když řada z nás si pod ním velmi těžko představuje něco konkrétního. K osvětě a nejen ní chtějí přispět České Radiokomunikace (ČRa), které zároveň hledají i praktické využití projektů právě z oblasti IoT (Internet of Things = Internet věcí).

„Chceme připravit jakési pískoviště pro vývojáře, kterým poskytneme přístup k datům, která získají námi umísťované senzory. Je už na nich, jak s těmito daty naloží, nicméně nejúspěšnější projekty chceme podpořit," řekl Petr Nemeth, specialista pro analýzu trhu Českých Radiokomunikací, který má soutěž Czech IoT Summer Jam na starost.

ČRa zatím umístily zhruba padesátku senzorů, nicméně jejich počet chce navyšovat. „Například je máme v jednom bylinkářství, na některých autech lidí z ČRa a jeden senzor je i v soukromém bytě," vyjmenoval příklady senzorů. Podle jeho slov za zhruba dva měsíce provozu nasbíraly Radiokomunikace na 100 tisíc záznamů.

Podle Nemetha se do soutěže už zapojilo na 30 soutěžících. „Ten zájem nás mile překvapil," dodal s tím, že největší zájem je o lokační data získávaná pomocí GPS senzorů.

Dalším partnerem soutěže je i poradenská firma EY, jejíž zástupce David Kesl uvedl, že oblast IoT vidí jako velmi perspektivní, ale využití jeho potenciálu pro běžné každodenní využití se zatím spíše hledá. „Největším oříškem je najít takové řešení, které by mělo obchodní potenciál, který je předpokladem dalšího rozvoje," dodal Kesl.

Dalšími partnery soutěže jsou také firmy Intel, Eset a Develict Solutions, která se stala dodavatelem čidel a také platformy pro napojení dalších senzorů.

Až do konce října se mohou zájemci přihlásit se svým nápadem, pro který dokážou využívat datový přenos pomocí technologie LoRa vytvořený Českými Radiokomunikacemi. „Smyslem soutěže je vybrat životaschopný projekt, který pořadatelé na své náklady uvedou do praxe," dodala mluvčí ČRa Petra Milerová.