Nejbohatší muž světa, zakladatel firmy Microsoft Bill Gates, miluje čtení. „Čtení knih je mým oblíbeným způsobem jak se dozvídat nové věci," napsal na svých stránkách gatesnotes.com.
Gates od dětství přečte v průměru jednu knihu týdně.

Zdroj: Youtube

Jaké jsou jeho oblíbené knihy, které tento rok četl?

String Theory, David Foster Wallace
Gates obdivuje způsob, jakým Wallace používá jazyk. Wallace zemřel v roce 2008 ve věku 46 let a proslavil se zejména románem Infinite Jest (Nekonečný žert). Pro Gatese znamená tento spisovatel totéž co pro milovníky tenisu Roger Federer nebo Serena Williamsová.

Shoe Dog, Phil Knight
Zakladatel firmy Nike. Vzpomíná na to, jak si od otce vypůjčil 50 dolarů, aby založil firmu – původně na sportovní obuv – Nike. Je to připomínka toho, kolik se může udělat chyb během podnikání. Gates Knighta chválí za jeho otevřenost.

The Myth of the Strong Leader, Archie Brown
Britský politolog a historik. Kniha o vzniku politických vůdců v moderní době. Kniha umožňuje pochopit ego a motivace politických vůdců. „Brown nemohl předvídat, jak bude jeho kniha v roce 2016 aktuální," napsal Gates o knize z roku 2014.

V knize Brown analyzuje například americké prezidenty Frankina D. Roosevelta, Lyndona Johnsona, německého kancléře Willyho Brandta nebo posledního generálního tajemníka sovětských komunistů Michaila Gorbačova. Z britských premiérů to je Margaret Thatcherová nebo Tony Blair.