Bondovky patří mezi filmové skvosty. Sean Connery nasadil laťku hodně vysoko a jeho následovníci jako Roger Moore nebo Daniel Craig jí pomalu zvyšovali. Hnidopichové z řad diváků, kteří filmy zkoumají do posledního detailu a hledají přešlapy, jsou ale díl od dílu méně spokojení. Chyby se kupí a dokonalá image agenta Jejího Veličenstva trpí a stává se stále více domnělou.

Skyfall

V roce 2012 přivedla třiadvacátá bondovka do kin spoustu filmových nadšenců. Obdiv si zaslouží brilantní výkon Daniela Craiga, povedený soundtrack v čele s hitovkou od Adele, jedinečné efekty, nové technologické vymoženosti a půvabná bond girl Naomie Harris. Na druhé straně stojí 24 chyb, které se dají jen těžko přehlédnout a ve filmu působí hodně rušivě.

Sluneční brýle k Bondovi neodmyslitelně patří. Během filmu si je v doprovodu legendárních hlášek a zastřeného pohledu sundá snad tisíckrát. Ale těžko by to zahrál během akční přestřelky.

Elegantní boty jsou nedílnou součástí Bondova stylu. Dá se pochopit, že pro akční scény nejsou šněrovací polobotky ideální, ale musely se v záběru objevit pohodlné nazouváky, které agentovi kazí image?

Chyby nejsou devizou samotných postav, ale i techniky. Po složitém manévru, kdy se oddělí dva vagony vlaku, by došlo k jejich zastavení. Tak je nastavena bezpečnost na kolejích. Jen těžko by vlak uháněl dál.

Ani akční scéna, kdy James Bond prchá dlouhým tunelem a na poslední chvíli unikne smrti, nedává smysl. Po mohutném výbuchu stále svítí žárovky.

Na opuštěném ostrově, kde se bídák Silva nalévá Bondovi něco ostřejšího, je lahev ze tří čtvrtin plná. Hned v dalším záběru se ale oba dívají na dno. Je nepravděpodobné, že by si dával agent tolik alkoholu na kuráž.

Ve chvíli, kdy je Judi Dench (M) vyzvána, aby odešla do důchodu, začne se okamžitě chystat k odchodu. Popadne kabát, ale kabelku nechala ležet na zemi. V další scéně už tam ale není.

Šance na zlepšení

Pátrání po novém agentovi stále není u konce, a tak se Daniel Craig ještě pro jeden film upsal. O jeho hereckém výkonu není pochyb, snad si ale producenti dají větší pozor na chyby a nebudou nás lákat do kina na snímek, který se jako dokonalý jen tváří. V detailech je síla. Bylo by milé, kdyby se pozornost neupírala jen na technologické hračky a akční scény. James Bond má na víc!