Tuzemský trh s lihovinami opanovali po metanolové aféře největší výrobci. Pár desítek nejmenších výrobců lihovin, které zlikvidovala přísná státní regulace, se na trh vrací. Umožnilo to loňské zavedení stotisícové kauce. Podíl největších likérek, sdružených v Unii výrobců a dovozců lihovin, se na českém trhu vloni snížil z 85 na 76 procent.

Se zavedením třetí sazby kauce ve výši 100 tisíc korun pro nejmenší podnikatele, kteří za rok uvedou na trh nejvýše 2 tisíce litrů lihu, Unie výrobců a dovozců lihovin předem nesouhlasila.

„Podle našich informací tuto nejnižší kauci využilo 35 subjektů. Není to málo, když skládají sto tisíc korun, aby mohli obchodovat s 2 tisíci litrů lihu," říká ředitel unie Jaroslav Burkart. „Čím méně výrobců kontroluje celní správa, tím je větší pravděpodobnost, že vše bude v pořádku. Takhle se zvyšuje riziko černého trhu," míní.

Takové riziko ale stoupá už tím, že celníci jsou zaneprázdnění kontrolou oficiálních producentů. Na boj s nelegálními už nemají tolik sil.
Poté, co nejnižší kauce otevřela vloni trh pro desítky nejmenších dodavatelů, mírně klesl tržní podíl likérek, které reprezentuje Unie výrobců a dovozců lihovin (Stock Plzeň Božkov, Becherovka, Rudolf Jelínek, Fruko-Schulz, Granette a další).

„Obvykle se podíl našich členů pohyboval mezi 80 až 85 procenty. V minulém roce byl 76 procent," vyčíslil pro Dotyk ředitel unie Burkart.