Svět technologií nezastavíš. Jedním z důkazů je rostoucí kapacita paměťových SD karet, když SanDisk nyní představil první kartu s kapacitou jednoho terrabytu (1TB).

Je tomu přitom 16 let, kdy firma SanDisk představila svoji první paměťovou SD kartu s kapacitou 64 megabytů. V roce 2014 pak „přivedla na svět" SD kartu s kapacitou 512 gigabytů (GB). Neuplynuly ani dva roky a firma dokázala kapacitu zdvojnásobit. V porovnání s dobou před 16 lety jde o více 16tisícové navýšení kapacity.

16 384x

Tolikrát se zvýšila kapacita SD karty za posledních 16 let, z 64 MB na současný prototyp 1TB karty.

Novou obří SD kartu představil SanDisk na výstavě Photokina, i když ji ukázal pouze jako prototyp bez bližšího uvedení detailů, jako je dostupnost na trhu nebo cena.

„Karty s kapacitou 1TB a vyšší jsou logickým vyústěním potřeby po vysokokapacitních pamětech kvůli formátům videa s rozlišením 4K či 8K nebo rozšiřování virtuální reality," uvedla firma.

Jak upozorňuje server The Verge, obří kapacita není všechno, neboť bude třeba splnit i vysoké nároky na rychlost zápisu a čtení. U 512 GB karty firma slibuje rychlost zápisu až 90 MB/s a čtení až 95 MB/s.

Nemluvě o ceně takovéto karty. Podle serveru cnews.cz se u nás stávající 512GB karta prodává za cenu kolem 11 tisíc korun a lze tedy čekat, že novinka s dvojnásobnou kapacitou bude stát více než dvakrát tolik.