Tuto bylinu uctívali keltští čarodějové. Vědci zjistili, že fantasticky snižuje cholesterol. Teď má sílu
1 / 4
Zavřít galerii
close
info
Mr. Meijer / Shutterstock
Léčivka je známá též pod názvem černobýl (černobejl), stříbřík nebo bylina svatého Jana. Rostlinu dobře znali již ve starověkém Egyptě a Řecku. Hořká chuť pelyňku se používala po staletí zejména k léčení trávicího ústrojí a žaludečních problémů.
close
info
Sarah Biesinger / Shutterstock
Pelyněk by se neměl nikdy užívat ve velkých dávkách a dlouhodobě. Nálev se používá tak, že se vždy aplikuje po malých doušcích nebo se usrkává na polévkové lžíci. Nikdy se nepije. Vedlejšími účinky je bolest hlavy, nevolnost a snížení tlaku.
close
info
Shutterstock.com
Příprava pelyňku
Nálev – čaj připravíme tak, že 1 lžičku natě pelyňku zalijeme 1/4 l vroucí vody. Přiklopíme, aby čaj nevystydl, a dostatečně se z bylinky uvolnily léčivé látky. Necháme ho 10 minut louhovat.
close
info
Shutterstock
Maximální denní dávka by neměla překročit 3 gramy. Z toho plyne, že jednorázové množství na jednu dávku je 1 gram. Zpravidla se používá k léčbě krátkodobě, nebo při akutních potížích.