Potraviny nadupané kolagenem: Vyhladí pleť a uberou mnoho let. Každá žena po 50 by je měla jíst co nejvíc
3 / 6
Zavřít galerii
close
info
Profimedia / Profimedia
Kolagen slouží jako základní stavební jednotka všech pojivových tkání. Jeho zdrojem jsou především kosti, šlachy, kůže a klouby všech živočichů.
close
info
Insan1919 / Shutterstock
Zdrojem aminokyseliny prolinu, která je nezbytná pro tvorbu kolagenu, jsou vaječné bílky. Žloutek zase obsahuje lecitin, jenž je důležitý pro správnou funkci mozku a nervového systému.
close
info
Shutterstock
Skvělým zdrojem kolagenu je kuřecí a hovězí maso, především ty části, obsahující navíc kosti a klouby. Dopřát si tak můžete například křídla, krátká žebra, ale také kližku.
close
info
Sinti Lu / Shutterstock
Na své si však přijdou také milovníci ovoce. V produkci kolagenu hraje totiž klíčovou roli vitamin C.
close
info
Africa Studio / Shutterstock
Česnek obsahuje síru, která pomáhá kolagen syntetizovat a zabraňovat jeho rozpadu.
close
info
Profimedia
V jídelníčku by neměly chybět také ořechy a luštěniny. Například fazole a kešu tvoří aminokyselinu lysin, měď a zinek, tedy látky nezbytné pro produkci kolagenu.