1/11

Feijoada je brazilské národní jídlo.

Feijoada je brazilské národní jídlo.

Zdroj: Shutterstock

Oblíbený dezert quindim se vyrábí především z cukru, žloutků a kokosu. Jedná se o speciální pudink, který obvykle vypadá jako obrácený lesklý tmavě žlutý šálek. Může být také ve velké kruhové formě, pak se nazývá quindão a podává se nakrájený na plátky.

Oblíbený dezert quindim se vyrábí především z cukru, žloutků a kokosu. Jedná se o speciální pudink, který obvykle vypadá jako obrácený lesklý tmavě žlutý šálek. Může být také ve velké kruhové formě, pak se nazývá quindão a podává se nakrájený na plátky.

Zdroj: Wikimedia

Moqueca neboli mořská ryba v kokosovém mléku, rajčata, cibule, česnek, koriandr a palmový olej. To vše pomalu uvařeno ve speciální míse a podávané s krevetami nebo vykostěnými rybami podle chuti. Tento recept původně pochází z jihovýchodní Brazílie.

Moqueca neboli mořská ryba v kokosovém mléku, rajčata, cibule, česnek, koriandr a palmový olej. To vše pomalu uvařeno ve speciální míse a podávané s krevetami nebo vykostěnými rybami podle chuti. Tento recept původně pochází z jihovýchodní Brazílie.

Zdroj: tripadvisore.com

Brazilské národní jídlo feijoada. Základem jsou vařené černé fazole s minimálně dvěma druhy podušeného masa a uzeninou, vše osmažené na sádle a následně dlouze dušené. Dále se přidají chilli papričky, pomerančová šťáva, bobkový list nebo třeba bílý rum.

Brazilské národní jídlo feijoada. Základem jsou vařené černé fazole s minimálně dvěma druhy podušeného masa a uzeninou, vše osmažené na sádle a následně dlouze dušené. Dále se přidají chilli papričky, pomerančová šťáva, bobkový list nebo třeba bílý rum.

Zdroj: brazilianfood.com

Feijão tropeiro. Nic složitého. Zkrátka jen fazole restované s moukou z manioku, jarní cibulkou, vajíčky a slaninou. Nic víc, nic míň.

Feijão tropeiro. Nic složitého. Zkrátka jen fazole restované s moukou z manioku, jarní cibulkou, vajíčky a slaninou. Nic víc, nic míň.

Zdroj: Youtube

Farofa je vlastně smažená a restovaná mouka. Tedy speciální mouka z manioku. Může taky obsahovat vajíčka, slaninu, sůl, uzené nebo různé koření. Podává se také k rýži nebo fazolím. Často se připravuje na stovky způsobů.

Farofa je vlastně smažená a restovaná mouka. Tedy speciální mouka z manioku. Může taky obsahovat vajíčka, slaninu, sůl, uzené nebo různé koření. Podává se také k rýži nebo fazolím. Často se připravuje na stovky způsobů.

Zdroj: youtube

Coxinha je nakrájené nebo natrhané kuřecí maso zabalené v těstíčku. To vše dotvořené do tvaru kuřecího stehýnka a usmažené. Také u tohoto pokrmu existuje několik různých variant – dá se přidat například kukuřice nebo sýr.

Coxinha je nakrájené nebo natrhané kuřecí maso zabalené v těstíčku. To vše dotvořené do tvaru kuřecího stehýnka a usmažené. Také u tohoto pokrmu existuje několik různých variant – dá se přidat například kukuřice nebo sýr.

Zdroj: Youtube

Brazilský národní alkoholický nápoj Cachaça se dá přirovnat k rumu. K výrobě se používá zelená cukrová třtina, která se nejdřív lisuje, pak se nechává kvasit a nakonec prochází destilací. Doporučuje se i zvláštní podávání s ananasem.

Brazilský národní alkoholický nápoj Cachaça se dá přirovnat k rumu. K výrobě se používá zelená cukrová třtina, která se nejdřív lisuje, pak se nechává kvasit a nakonec prochází destilací. Doporučuje se i zvláštní podávání s ananasem.

Zdroj: Cachaças.com

Brigadeiros, další brazilský zákusek. Objevil se teprve na začátku 20. století, dnes se ale podává téměř na každé brazilské oslavě nebo svátku. Vytváří se z kondenzovaného mléka, kakaa, másla a čokolády. Peče se v troubě a svou podobou připomíná muffiny.

Brigadeiros, další brazilský zákusek. Objevil se teprve na začátku 20. století, dnes se ale podává téměř na každé brazilské oslavě nebo svátku. Vytváří se z kondenzovaného mléka, kakaa, másla a čokolády. Peče se v troubě a svou podobou připomíná muffiny.

Zdroj: brigadeiros.net

Acarajé se vyrábí z oloupaných fazolí – zformují se do tvaru koule, a poté usmaží v palmovém oleji. Podává se rozříznuté napůl s pálivou krevetovou omáčkou. Tento pokrm je nejpopulárnější na severovýchodě Brazílie a také na západě Afriky.

Acarajé se vyrábí z oloupaných fazolí – zformují se do tvaru koule, a poté usmaží v palmovém oleji. Podává se rozříznuté napůl s pálivou krevetovou omáčkou. Tento pokrm je nejpopulárnější na severovýchodě Brazílie a také na západě Afriky.

Zdroj: brazilianfoodguide.com

Chléb, krevety, kokosové mléko, fazole a palmový olej rozmačkané a smíchané do jedné krémové pasty, to je vatapá. Krevety se dají nahradit tuňákem nebo i kuřetem. Na severovýchodě se většinou podává s acarajé, v ostatních regionech s rýží.

Chléb, krevety, kokosové mléko, fazole a palmový olej rozmačkané a smíchané do jedné krémové pasty, to je vatapá. Krevety se dají nahradit tuňákem nebo i kuřetem. Na severovýchodě se většinou podává s acarajé, v ostatních regionech s rýží.

Zdroj: Wikimedia