Kdyby nepřišla tato příležitost, našel by si lídr ANO Andrej Babiš jinou. Rozvolnit koalici a vnést do hry témata, v nichž se mu daří víc než při financování veřejných služeb, každopádně potřeboval. Tím spíš však zaráží, jak mu policejní reformu coby záminku vypovězení koaliční loajality přinesl ministr vnitra spolu s policejním prezidentem prakticky na stříbrném podnose.

Tu šanci nešlo promarnit – a tak je z Babiše opět vášnivý bojovník proti korupci, kterou prý tradiční strany kryjí. Jeho vlastní kauzy jsou zastíněny příběhem o neústupném policajtovi, jenž tak dlouho šlapal mocným na paty, až se jej rozhodli zbavit. Už jen vzít do ruky kameru a nabídnout Belmondovi či Delonovi hlavní roli.

Čekají nás přestřelky připomínající to nejhorší z někdejšího soužití ODS a TOP 09 s Věcmi veřejnými.

Naštvaní specialisté na boj s organizovaným zločinem budou mít teď patrně chuť to svým nadřízeným a politikům vrátit. Bylo by divné, kdyby neměli v ruce citlivé informace, které sice třeba neobstojí před soudem, přesto však mohou ledaskomu zatopit. Otazníky také visí nad aktivitami poslanecké vyšetřovací komise.

Konec idylky

Politickou sféru čeká období nejistoty a nervozity. Až do sněmovních voleb na podzim 2017 budou pod nohama ústavních činitelů vybuchovat bouchací kuličky tu a tam naředěné nášlapnými minami.

Kabinet složený z ČSSD, ANO a KDU-ČSL zatím jevil známky nezvyklé stability. Na idylu už ovšem zapomeňme. Čekají nás přestřelky připomínající to nejhorší z někdejšího soužití ODS a TOP 09 s Věcmi veřejnými.

Andrej Babiš již stihl obvinit sociálnědemokratického premiéra Sobotku ze lži a vyjádřit mu nedůvěru. Tvrdí, že se všichni proti němu spikli. Milana Chovance má rovnou za „kmotra kmotrů". A když si ten tak přísně střeží resort vnitra, nenechá teď Babiš nikoho nahlížet pod pokličku financí. Sám si bude obhospodařovat celní správu i ČEZ.

S rozpočtovým provizoriem bude Babiš vyhlížet kolegy, jak si to za ním poníženě špacírují s čepicí v ruce.

Hlavně však stihl pohrozit (a pak zase, jak je u něj běžné, vzít zpátky), že když se vláda rozšoupne v deficitu nad 60 miliard, ANO pro státní rozpočet hlasovat nebude. A s rozpočtovým provizoriem bude Babiš vyhlížet kolegy, jak si to za ním poníženě špacírují s čepicí v ruce.

Rozpočet bude stěžejní kótou, o níž povede koalice boj. Po platech učitelů a zdravotníků, minimální mzdě a důchodech může být tučným soustem, nad nímž se zkříží zájmy v byznysu protřelých babišovců a sociální demokracie, i železnice, osud Českých drah, jejich majetku a zakázek.

Víc koblih

Nejbližšími spojenci ČSSD v každodenním vládnutí jsou lidovci. Jenže i oni vznášejí nad policejní reorganizací nepříjemné – a legitimní – otázky. Víc než o efekt jim jde o podstatu. Podobně jako státním zástupcům, jejichž šéf Pavel Zeman proplouvá justičními, mediálními, ale i politickými kuloáry mnohem nenápadněji a elegantněji než končící náčelník protimafiánského policejního útvaru Robert Šlachta.

Koaliční potenciál oranžových je ale ještě širší a vede až ke komunistům na straně jedné a k dlouhodobě protibabišovsky a protišlachtovsky naladěné dvojici TOP 09 a ODS na straně druhé.

ANO je i hraním si na svoji výlučnost ve vrcholové politice osamocené.

Zato ANO je i hraním si na svoji výlučnost ve vrcholové politice osamocené. Podařilo se mu obnovit alianci s protikorupčními neziskovkami a na ně napojenými podnikateli typu Romana Jančury. Sblížilo se dokonce i s těmi sdělovacími prostředky, které jsou od nepaměti jedna ruka s Šlachtovými vyšetřovateli. Jenže to všechno jsou aktéři mimo vládu a Sněmovnu.

Pro politické souboje může Babiš hledat spojence leda v antisystémových stranách, jako je Úsvit, částečně též KSČM, a pak ještě na Hradě, odkud vedou nitky i k několika sociálním demokratům. Zejména patronát Miloše Zemana se Babišovi může hodit – ale až v případě, že premiérskou pracovnu začne vyklízet Bohuslav Sobotka.

Do té doby potřebuje ANO především voliče. Jim bude na mítincích i billboardech servírovat teorii o spiknutí ČSSD s TOP 09 a ODS, jež má nahrávat korupci a zastavit poctivce Babiše. Na jeho naději, že nedostatek politických spojenců nahradí přízní nabroušených občanů, však vrhl stín průzkum CVVM, podle kterého v červnu ČSSD poprvé ANO předstihla. Asi to bude chtít víc koblih.