Za ženou více než pět let vystupující na tiskových zprávách z hejtmantsví pod jménem Lucie Proutníková se měla skrývat lobbistka Jana Mrencová. Ta údajně měla za své služby ročně inkasovat 400 tisíc korun. Hašek se od celé záležitosti distancuje, prý žádnou Proutníkovou nezná a argumentuje i tím, že není schopen kontrolovat všechny tiskové výstupy. Proti němu stojí svědectví jeho bývalé skutečné mluvčí Denisy Kapitančikové, která kromě jiného celkem detailně popisuje Mrencové externí a velmi intenzivní zásahy do Haškovy mediální prezentace.

Ať si ale o celém případu a motivech ke zveřejnění myslíme cokoliv, takováto obhajoba v politice prostě nestačí.

Aféru odstartovanou deníkem MF Dnes, který patří šéfovi konkurenčního hnutí ANO a majiteli koncernu Agrofert Andreji Babišovi, označuje Hašek za „hnojomet ANOfertu".

Ať si ale o celém případu a motivech ke zveřejnění myslíme cokoliv, takováto obhajoba v politice prostě nestačí. Stejně jako nestačí u Andreje Babiše, když podobným stylem odráží podezřele získanou dotaci pro svou Farmu Čapí hnízdo.

V neprospěch Haška hraje i to, že už jednou byl usvědčen ze lži. A to v přímém televizním přenosu. To když se snažil zatajit svou účast na konspirativní povolební schůzce s prezidentem Milošem Zemanem. Nemůže se divit, že jeho ubezpečování je teď přikládána téměř nulová hodnota.

Jana Mrencová – tato podivuhodná korpulentní dáma z Mariánských Lázní – se už dávno těší nevalné pověsti. A to ještě předtím, než byla v roce 2014 zatčena policií, obviněna z uplácení a letos nepravomocně odsouzena. V minulosti se už dokázala nalepit třeba na někdejšího premiéra Stanislava Grosse, komunistu Vojtěcha Filipa, některé lidi z ODS nebo také na lidi z Věcí veřejných, ale všichni před ní nakonec utekli. Vlastně všichni ne, aktuální informace naznačují, že na podobné bázi jako na jižní Moravě Mrencová nadále dělá pro KSČM.

A redaktorskej, kdyby něco, tak jsme spolu nikdy nemluvili.

Autor tohoto textu si vybavuje, jak na ni s jistým opovržením v listopadu 2011 zavzpomínal i nynější prezident Miloš Zeman, který se svého času se ženou účastnil soutěží Missis, pořádané Mrencové agenturou.

Nit suchou na Mrencové nenechal ani někdejší premiér Jiří Paroubek. Ve své knize ji nazval jí mediální čarodějkou. Lobbistka zanechala hlubokou stopu i v českých médiích, kam si vybudovala tajné linky. „A redaktorskej, kdyby něco, tak jsme spolu nikdy nemluvili," vyslechl si od ženy, vybavené talentem Jamese Bonda, nejeden český novinář. Kdo mohl, raději se jí vyhýbal.

Spojovat se s Janou Mrencovou není výrazem důvtipu a politického talentu. A důvěryhodnosti už vůbec ne. Zvlášť, když se to někdo snaží dodatečně zakamuflovat. Pokud se Michal Hašek nedokáže uspokojivě obhájit před vlastní stranou, koaličními partnery a veřejností, jak je po něm nyní žádáno, měl by v politice skončit. Tentokrát už definitivně.