V policii Robert Šlachta bouchl dveřmi, když mu zrušili Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Teď tedy žádá o přijetí do služebního poměru příslušníka Celní správy. Opět se vrátí do hodnosti vrchního rady, kterou měl při odchodu od policie. Chvíli bude zástupcem generálního ředitele pro pátrání. Mezitím podstoupí „výběrové řízení" a stane se náměstkem generálního ředitele pro pátrání. Tedy pokud bude vybrán, což je jaksi zbytečná poznámka.

Postup, jakým se Šlachta stane náměstkem na Celní správě, bude zcela podle zákona. Druhá věc je, k čemu je taková změť paragrafů, když se sehraje naprostá fraška, aby se dostálo zákonu. Vybráno je dávno předem, nač dělat pro formu výběrové řízení. To ovšem zdaleka není jen případ Šlachty. Služební zákon pro státní úřednictvo je paskvil, s nímž se od loňska potýká česká státní správa. Policisté a celníci mají svůj speciální i s tzv. bočními vstupy a jinými kličkami.

K čemu je taková změť paragrafů, když se sehraje naprostá fraška, aby se dostálo zákonu.

Když čerstvý šéf Celní správy Milan Poulíček oznamoval, jaká posila mu v podobě Šlachty po boku přibude, pustil si trochu pusu na špacír. „Je dobře, že se v případě pana Šlachty nebude opakovat situace, které jsme bohužel byli několikrát svědky v minulosti, kdy specialisté, do jejichž erudice a profesního vývoje stát průběžně investoval nemalé prostředky, odešli pracovat mimo státní správu. Z jejich praxe nabyté ve službách státu pak v lepším případě profituje soukromá firma, v horším případě by mohli i pracovat zejména v ekonomické oblasti přímo proti zájmům státu," vysvětlil Poulíček přímo v tiskové zprávě svého úřadu.

Minimálně ten „lepší" případ, kdy soukromá firma přetáhne elitní policisty, dobře zná Poulíčkův nadřízený, ministr financí Andrej Babiš. Bezpečnostní divizi jeho Agrofertu řídí Jiří Veselý. K Babišovi přišel od protikorupční policie, odkud odcházel jako náměstek ředitele. Není to zdaleka jediný specialista, který se do Agrofertu – ještě před Babišovým vpádem do politiky – přesunul z bezpečnostních složek. Byla by škoda, aby v Agrofertu skončil i Šlachta. Proč by ho měl Babiš platil ze svého, když to může dělat ze státní kasy.

Tipnete si, kdy se Šlachta vyšvihne na místo generálního ředitele Celní správy? Samozřejmě skrz výběrové řízení.