Dodavatelé energií si svým přístupem o takový zásah již delší dobu koledují. Ceny zemního plynu pro domácnosti jsou – hlavně u základních ceníkových nabídek – o mnoho vyšší, než odpovídá tržní realitě. Je legitimní se ptát, proč malí odběratelé musejí platit za plyn dvojnásobek současné velkoobchodní ceny na energetických burzách.

Je však otázkou, proč stanovení indikativní ceny plynu pro tři kategorie domácností oznamuje Alena Vitásková právě teď. Tedy krátce předtím, než si začne vybírat na úřadě neplacené volno a naplno spustí předvolební kampaň v jednom z ostravských obvodů.

Podezřele načasovaný zásah

Závan předvolebního slibu lze cítit už z prohlášení Vitáskové, že její zásah na trhu s plynem ušetří domácnostem pět až osm miliard korun ročně. Metodika výpočtu připomíná postup typu „vycucáno z prstu". Indikativní cena představuje jen jakési doporučení a informaci pro veřejnost. Dodavatelské firmy nebudou mít povinnost plyn zlevnit.

Na fakt, že běžné ceny plynu pro domácnosti jsou podezřele vysoké a nedpovídají poměrům na energetických burzách, upozorňují média již od prosince loňského roku. Dotyk Byznys patřil mezi první, jak se lze dočíst na uvedeném odkazu. Energetický regulátor vyčkával tři čtvrtě roku, než začal jednat.

Autor: Shutterstock

Pokud to vezmeme z opačného úhlu, úřad mohl počkat na letošní prosinec, zda dodavatelé plynu své ceníky upraví směrem dolů. Odpadne totiž poslední argument, proč nelze ceny snížit. Obchodníci již budou mít rozprodané zásoby dražšího plynu, který nakoupili předloni, a nové ceny budou moci vypočítat z přiznivých velkoobchodních cen v minulém a letošním roce.

V ideálním světě by šéf regulačního úřadu nejprve taktně upozornil manažery hlavních dodavatelů energií, že je čas jít s cenou dolů. Až pokud by to nešlo po dobrém, nastává čas na razantnější postup. Takový postup by zřejmě nebyl dostatečně atraktivní pro televizní obrazovky a další média.

Výkon funkce, nebo kampaň před volbami?

Energetický trh v Česku má v posledním roce k dokonalému fungování daleko. Velký podíl na tom má pasivita velké části zákazníků, kteří si nechají účtovat prakticky jakékoli ceny za odebraný plyn. Cenová válka mezi dodavateli se tak vede prakticky jen o aktivní zákazníky.

Na trhu lze přitom najít příznivé nabídky, s nimiž se dá výrazně ušetřit. Jenže k levným dodavatelům, jakými jsou Halimedes, Carbounion Bohemia a po nedávném zlevnění i MND, přecházejí jen tisíce domácností. Mnohem více lidí podepisuje smlouvu s fixací ceny na dva až tři roky, které jsou – dokud nepřijde další ropná krize – výhodné hlavně pro dodavatele.

Sledování férovosti trhu s elektřinou a plynem pro koncové zákazníky je jedním z hlavních úkolů Energetického regulačního úřadu. Z tohoto pohledu je stanovení indikativních cen plynu pro veřejnost užitečné a pro velké dodavatele varovné.

Škoda, že je v posledních dnech a týdnech těžké oddělit, kde končí výkon funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu a kde už začíná předvolební kampaň Aleny Vitáskové do Senátu.