Velvyslanec: Je-li to glóbus čili zeměkoule, pak něco chybí.
Zmocněnec: Kde?
Velvyslanec: Všude. Chybí Evropa, Asie, Afrika, obě Ameriky.
Zmocněnec: Když poslali takový, znamená to, že takový má být. Všechno je v pořádku. Nestala se žádná chyba.
Velvyslanec: A kde jsou kontinenty? Na zeměkouli nejsou kontinenty?
Zmocněnec: Jsou, ale jen z geografického hlediska. Politicky ještě nejsou takové, jak je třeba.
Velvyslanec: Copak k pořízení globusu nestačí geografie?
Zmocněnec: Ne, protože politika je důležitější než geografie. Politika je nejdůležitější ze všeho.

Na tento dialog jsem si vzpomněl, když jsem se dozvěděl, že ministerstvo školství, tedy ústřední orgán vlády naší země chce, aby se v našich školách učilo, že hlavním městem státu Izrael není Jeruzalém.

V Jeruzalémě sídlí prezident, parlament, vláda, všechny státní úřady. V zeměpise jsme se učili, a jistě se to takto učí i v dnešních školách, že to jsou znaky hlavního města, které by měly stačit pro to, aby bylo město v mapě zaneseno jako hlavní město. Ovšem – politika je důležitější než geografie.

Politika je nejdůležitější ze všeho. Ale jaká je politika naší země? Ustupovat stížnosti velvyslanectví neexistujícího státu, který se ve světě proslavil hlavně svými teroristickými představiteli a ostatně jeden z nich byl přímo velvyslancem u nás a zapsal se do dějin výbuchem, při němž sám přišel o život?

Izrael je naším spojencem, reprezentace palestinské samosprávy u nás je pozůstatkem totality. Je proto nepochopitelné, proč bychom měli ustupovat jejímu požadavku a učit naše děti nepravdy jen proto, že je snad někdo považuje za politicky korektní. Ministerstvo školství by mělo svůj postoj přehodnotit. Geografie nesmí ustupovat politice.