Strašák záporných úrokových sazeb je tu s námi již dlouho. Zatím na tom nejsme tak špatně, jako střádalové v některých západoevropských zemích, kteří již bankám platí úrok za to, že u nich mohou mít své peníze. Nicméně i u nás se konzervativní investoři s černou nulou velmi obtížně smiřují.

Ať se to někomu líbí, nebo ne, získat vyšší výnos nutně znamená podstoupit větší investiční riziko. Odvážnějším investorům se však od června rozšířily možnosti v podobě snížení limitu pro investice do fondů kvalifikovaných investorů na 1 milion korun. Tyto fondy nejsou tolik sešněrovány legislativními pravidly a mohou tak investovat i do aktiv, ke kterým se běžný investor napřímo jen tak nedostane.

Ať se to někomu líbí, nebo ne, získat vyšší výnos nutně znamená podstoupit větší investiční riziko.

Za tři roky s novou fondovou legislativou, která vznik nových alternativních fondů zjednodušila, vzniklo na českém trhu několik úspěšných fondů zaměřených na nemovitosti, pohledávky, obchodní podíly v nekotovaných firmách, ale i investiční vína, auta-veterány a umění.

Pokročilejším, tzv. kvalifikovaným investorům se tak otvírají dosud netušené obzory, i když i zde je patrný poměrně značný konzervativismus domácích klientů.

Velmi oblíbené jsou totiž investice do různých typů nemovitostí, od zemědělské půdy přes komerční až po průmyslové nemovitosti v podobě továrních a logistických hal. Je dobře, že touto cestou získávají investoři alternativu k dnes velmi rozšířeným investicím do bytů k dalšímu pronájmu.

Segment rezidenčních nemovitostí se zdá být alespoň v hlavním městě přehřátý, hrubé výnosy z nájmů padly někam ke 3 procentům p. a., místy i níže, a na hranicích metropole rostou projekty bez rozumné infrastruktury, které by ve standardních časech nebyly životaschopné.

Tahák průmyslové nemovitosti?

Oproti tomu jsou zejména průmyslové nemovitosti dosud velmi opomíjený segment, ke kterému dosud neměl běžný investor přístup a kde lze s rozumným využitím finanční páky, tj. cizího kapitálu, dosáhnout poměru mezi výnosy a vloženou investicí ve výši 5 až 10 procent p. a.

Segment realitních fondů zaujímá stále méně než 4 procenta domácího fondového trhu.

Jako vždy však ani zde není žádný oběd zadarmo a výnosy investice do průmyslových nemovitostí jsou více spjaty s prosperitou domácí ekonomiky než u rezidenčního segmentu. Menší přetlak investorů a z něj pramenící vyšší nabízené výnosy jsou však neoddiskutovatelnou výhodou.

O rostoucí oblibě investic do nemovitostí přes investiční fondy svědčí i fakt, že objem majetku v nemovitostních fondech roste podle údajů Asociace pro kapitálový trh nejrychleji ze všech typů fondů, a to o více než 11 procent jen za 2. kvartál letošního roku.

Růst celého trhu přitom činil jen něco málo přes čtyři procenta. V těchto číslech jsou navíc zahrnuty jen fondy kolektivního investování pro širokou veřejnost, nikoli fondy kvalifikovaných investorů investující do nemovitostí.

Nutno říct, že v tomto ohledu mají Češi co dohánět, protože segment realitních fondů zaujímá stále méně než 4 procenta domácího fondového trhu, oproti tomu například v sousedním Německu je to okolo 15 procent.

Lov na investory

Lze očekávat, rukavici hozenou na nemovitosti zaměřenými fondy zvednou i ostatní fondy kvalifikovaných investorů.

Získat přízeň investorů v době konjunkturálního přebytku peněz, které jsou navíc nejlevnější v historii, je snadnější než kdy jindy.

Získat přízeň investorů v době konjunkturálního přebytku peněz, které jsou navíc nejlevnější v historii, je totiž snadnější než kdy jindy.

Investoři bažící po alespoň trochu zajímavějších výnosech si však musí zvážit rizika, která takovými investicemi podstupují. Je to pro ně o to těžší, protože se s nimi při využívání bankovních depozit nebo běžných fondů pro veřejnost investujících do nástrojů peněžního trhu, dluhopisů nebo akcií dosud nesetkali.

Fondy kvalifikovaných investorů jsou užitečný nástroj v rukou uvědomělého investora, ti neznalí však mohou jejich nevhodným použitím snadno přijít k újmě.