Hillary Clintonová je neinspirativní, tajnůstkářská, zkorumpovaná a pravděpodobně porušila federální zákony při nakládání s utajovanými informacemi. Donald Trump je buranský, vulgární, chvástavý, neznalý věcí, v minulosti politiky korumpující. Přesto právě oni získali nominace svých stran, Demokratické a Republikánské.

Hillary proto, že v primárkách neměla vážnějšího soupeře – poté, co viceprezident Joe Biden odmítl kandidovat, a on by šanci získat nominaci měl –, a přesto jí v nich dal otevřený socialista Bernie Sanders, jenž se nachází výrazně mimo hlavní proud americké politiky, pořádně zabrat.

Trumpa zase vynesla k nominaci „vzpoura" bílých mužů středního věku a střední třídy, kteří jsou přesvědčeni, že zatímco každá jiná menšina má svou lobby, jen oni ne; jejich zájmy politici nejvíce ignorují. Trumpovo buranství a vulgaritu vnímali jako osvobozující od dusivého jha politické korektnosti a jeho tvrdý odpor vůči ilegálním imigrantům jako zdravý selský rozum ve prospěch občanů na rozdíl od neobčanů.

Říjnová překvapení

Po získání nominací obou v preferencích vždy vedla Hillary Clintonová, byť Donald Trump se na ni opakovaně dotahoval a někdy jí těsně šlapal na paty. Pak přišel některý jeho problematický výrok a opět v preferencích ztrácel. Pak ji opět začal dotahovat atd.
Nakonec přišlo „říjnové překvapení" – zdrcující útok vůči jednomu kandidátovi, nějaká diskvalifikující informace z jeho minulosti –, a letos to byla „říjnová překvapení" dvě.

Nejdřív proti Trumpovi: jedenáct let stará nahrávka o tom, jak se chvástá, že líbá a různě osahává ženy, včetně vdaných – a ony si to nechají líbit, neboť on je hvězdou. Jeho preference klesly a mělo se za to, že Hillary Clintonová má už vítězství jisté.

Po získání nominací obou v preferencích vždy vedla Hillary Clintonová, byť Donald Trump se na ni opakovaně dotahoval a někdy jí těsně šlapal na paty.

Pak na den českého státního svátku přišlo „říjnové překvapení" druhé: ředitel FBI (federální vyšetřovací služba) oznámil, že vyšetřování Hillary Clintonové kvůli nezodpovědnému zacházení s utajovanými skutečnostmi, jež zastavil v létě, bylo obnoveno a nyní probíhá, neboť byly nalezeny stovky jejích e-mailů v počítačích její hlavní asistentky Humy Abedinové a jejího (bývalého) manžela. A Trump v preferencích Clintonovou opět dotáhl; v některých průzkumech už dokonce (poprvé za celou prezidentskou kampaň!) předběhl.

Dynamika je tak na jeho straně; byť dle aktuálních průzkumů Clintonová stále vede v klíčových státech, a tedy má odhadovanou většinu ve Sboru volitelů. To vše se však může změnit.

Takže my, svět a ani Američané nevíme, na čem jsme, a výsledky voleb jsou stále otevřené.

... ti další

A to více, než si lidé uvědomují. Americký Sbor volitelů má 538 členů (nejlidnatější stát Kalifornie má 55 volitelů, ty státy nejméně lidnaté mají 3 volitele). Vyhraje tudíž ten, kdo získá alespoň 270 volitelů z jakékoli kombinace států.

Pokud však výsledek bude těsný, může se stát, že oba kandidáti získají právě 269 volitelů, a pak volba ve Sboru volitelů skončí nerozhodně. V takovém případě by rozhodovala o příštím prezidentovi Sněmovna reprezentantů Kongresu, a v ní mají většinu republikáni.

Aby to nebylo všechno, ve volbách kandidují i další kandidáti jiných stran či nezávislí. Např. Gary Johnson za Libertariánskou stranu (některé průzkumy mu dávají 10 %, ale nevede v žádném státě, takže volitele nezíská) či Gill Steinová za Stranu zelených (průzkumy ji dávají 3 %, tedy ve Sboru volitelů to samé, tj. 0 volitelů).

Ale i nezávislý kandidát, s Trumpem nespokojený republikán Evan McMullen. Čtyřicetiletý bývalý tajný agent CIA, pak práce pro Goldman Sachs, pak práce pro republikány ve Sněmovně reprezentantů. Příliš mnoho hlasů šanci získat nemá, ale... Je to mormon ze státu Utah; a mormoni, ačkoli ti nejvěrnější republikánští voliči, nesnášejí Donalda Trumpa. V Utahu podle průzkumů těsně vede Trump právě před McMullenem.

Evan McMullen je mormon ze státu Utah; a mormoni, ačkoli ti nejvěrnější republikánští voliči, nesnášejí Donalda Trumpa.

Pokud 8. listopadu v Utahu McMullen byť o jeden jediný voličský hlas porazí Trumpa, získá všech 6 hlasů volitelů za Utah. Budou-li pak výsledky v ostatních státech mezi Clintonovou a Trumpem těsné, je dost možné, že – vzhledem k tomu, že 6 hlasů volitelů za Utah nezíská ani Clintonová, ani Trump – tito dva kandidátu obou hlavních stran oněch minimálně 270 volitelů nezískají, oba budou mít méně.

Volby pak rozhodne Sněmovna reprezentantů, a ta bude vybírat ze tří nejúspěšnějších kandidátů. Demokraté budou vědět, že většinu pro Clintonovou nemají. Taky budou vědět, že mnozí republikáni Trumpa nesnášejí. A mohou jim dát nabídku: nechcete-li Trumpa, dohodněme se na tom třetím v pořadí...

Stane se to? Velice málo pravděpodobné. Ale možné. Byla by to patřičná TEČKA za šílenými prezidentskými volbami 2016.