Pro milovníky kofeinu

Pravidelné popíjené kávy může podle odborníků výrazně ovlivnit krevní tlak. Zjistilo se, že káva má pozitivní vliv při snižování krevního tlaku. To ale platí pouze pro ty, kteří konzumují 3 šálky denně po dobu nejméně 6 měsíců. 

U těchto osob se snižuje a normalizuje krevní tlak oproti jedincům, kteří kávu nepijí. Přínos kávy na krevní tlak se však podle odborníků může týkat i těch, kteří konzumují méně než tři šálky denně. Nesmí to být ale méně než dva šálky kofeinového nápoje. 

Vzhledem k tomu, že většina lidí zařazuje kávu do svého denního režimu, jsou tyto informace velice přínosné. Pokud má totiž káva kladný vliv na náš kardiovaskulární systém, nejen, že si ji budeme moci bez výčitek dopřávat, ale těšit nás bude i vědomí, že s každým šálkem sami pro sebe něco uděláme. 

Důvodem, proč káva pozitivně působí na hladinu krevního tlaku, však není pouze samotný kofein. Je to kombinace všech bioaktivních složek v kávě obsažených, které v konečném výsledku normalizují tlak našeho těla. 

Bohatá na antioxidanty

Nižší krevní tlak však není jediným přínosem, který vám pravidelné popíjení kávy přinese. Káva je bohatá na antioxidanty, jako jsou flavonoidy, kyselina chlorogenová a kyselina kávová, které pozitivně působí na nás organismus.

Jak pití kávy ovlivňuje naše zdraví: 

Zdroj: Youtube

Tyto antioxidační látky mohou působit protizánětlivě na stěny tepen, zabraňovat jejich kornatění a ucpávání a předcházet tak jejich stárnutí. Jak se zdá, káva je skutečným přínosem pro zdraví každého člověka. 

Přesto se odborníci shodují, že je potřeba vycházet z celkového zdravotního stavu a životního stylu. Samotná káva nestačí. Je potřeba zdravě jíst a pravidelně se hýbat. Pak vám káva může pomoci. Pokud ale sami pro sebe nic neděláte, tři šálky kávy každý den tento fakt nespasí. 

Pokud sportujete, stravujete se racionálně a máte optimální váhu, kávou si můžete pomoci nejen udržet správnou hladinu krevního tlaku, ale také udržet metabolismus v neustálém pohybu. To ale ještě není všechno. 

Vědci z Harvardu přišli na to, že pravidelná konzumace kávy pomáhá snižovat riziko vzniku a rozvoje cukrovky, a dokonce i některých typů rakoviny. Důležité je ale myslet na to, že kávu bychom měli pít samotnou. Tedy černou, bez mléka a rozhodně bez cukru. Pokud se naučíme popíjet neslazenou kávu, jistě uděláme pro své tělo dobrý skutek.

Zdroje: www.healthline.com, www.quora.com, www.verywellfit.com