Páteční útok ruské armády na Kyjev se podle ukrajinského ministerstva obrany skládal z 30 exemplářů 3M14 Kalibr, zbraně dříve používané ruským námořnictvem v syrské občanské válce. Uvedl to zpravodajský portál The Drive. Dnes tato zbraň, na Západě známá jako SS-N-30A Sagaris, představuje jednu z nejdůležitějších a nejsmrtonosnějších v ruské armádě.

Na dokument o těchto smrtících raketách v akci se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Základní informace

3M-54 Kalibr je rodina ruských řízených střel vyvinutá konstrukční kanceláří Novator (OKB-8). Existují lodní, ponorkové a letecké verze střely a varianty pro protilodní, protiponorkové a pozemní útočné použití. Některé verze mají druhý pohonný stupeň, který iniciuje nadzvukový sprint v terminálním přiblížení k cíli, čímž zkracuje dobu, kterou mají obranné systémy cíle na reakci, zatímco podzvukové verze mají větší dosah než nadzvukové varianty.

Existují exportní verze střely s označením Club.

Univerzální lehká raketa s obrovskou silou

Střely 3M14 Kalibr jsou považovány za velmi univerzální, protože je lze odpalovat z běžného vertikálního odpalovacího systému, který lze nasadit z mnoha typů válečných lodí a ponorek. Válečné lodě o velikosti malých vozidel mohou být dokonce vybaveny raketami Kalibr, které z nenápadných vozidel udělají výkonné válečné stroje. Tato raketa s impozantním doletem na tisíce kilometrů se stala oporou pozemních úderných kapacit ruského námořnictva. Rozšíření raket v rámci nového ruského námořnictva zásadně mění jeho schopnost odstrašovat, ohrožovat nebo ničit cíle protivníka.

Kalibr poskytuje i skromným platformám, jako jsou korvety, významné útočné schopnosti a s použitím pozemní útočné střely mají všechny platformy významnou schopnost udržet vzdálené pevné pozemní cíle v ohrožení pomocí konvenčních bojových hlavic.

Smrtící a přesné

Kreml tuto značku raket tolik miluje, protože jsou opravdu univerzální. Jejich výhodou je přenosnost.

Vysoce postavený představitel ruského obranného průmyslu potvrdil serveru Missile Threat, že rakety Kalibr poskytují i skromným platformám, jako jsou korvety, významné útočné schopnosti. Hlavními cíli přesných úderných střel jsou vojenské základny, muniční sklady a letiště.

Konvenční zbraně nejsou to jediné, čím mohou být rakety řady Kalibr vyzbrojeny. Třicetimetrová raketa, která konkuruje americkým Tomahawkům, má nosnost 500 kg, takže je ideální pro pohon termonukleární hlavice.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/3M-54_Kalibr, interestingengineering.com, missilethreat.csis.org