Norwitz se pustil do odvážného experimentu, během kterého zkonzumoval neuvěřitelných 720 vajec za pouhý měsíc. Jeho cílem bylo zjistit, jaký vliv bude mít tak extrémní konzumace na jeho tělo, zejména na hladinu cholesterolu v krvi. A výsledky překvapily nejen samotného studenta, ale i odbornou veřejnost.

Překvapivé zjištění

Student se ve svém experimentu zaměřil především na sledování hladiny LDL cholesterolu, který je často označován jako „zlý“. Předpokládal, že konzumace 24 vajec denně, což odpovídá 720 vejcím za měsíc, jeho hladinu LDL cholesterolu výrazně nezvýší. Cholesterol je totiž tuková látka, která se přirozeně tvoří v našem těle, konkrétně v játrech. Ačkoli si většinu vytváříme sami, část přijímáme také prostřednictvím stravy. Právě vejce jsou známá svým vysokým obsahem cholesterolu, což vedlo k dlouholetým doporučením omezovat jejich konzumaci.

„Navzdory tomu, že se můj příjem cholesterolu ve stravě zvýšil více než pětinásobně a během měsíce dosáhl neuvěřitelné hodnoty, výsledky byly zcela nečekané. Hladina LDL cholesterolu klesla o 2 procenta v prvním týdnu a poté se neuvěřitelně snížila o 18 procent v posledních dvou týdnech experimentu,“ tvrdí Norwitz.

Související články

Vědci to potvrzují

Také řada vědeckých studií nyní přehodnocuje tradiční pohled na konzumaci vajec. Například studie publikovaná v časopise Healthline zjistila, že při snědení dvou kusů denně se hladina cholesterolu vůbec nezmění. Další výzkum zaměřený na osoby s různými zdravotními problémy, včetně diabetu, ukázal, že konzumace 6-12 vajec týdně nemá negativní vliv na celkovou hladinu cholesterolu v krvi ani na riziko srdečních onemocnění. Naopak, tato strava zvyšovala hladinu lipoproteinů s vysokou hustotou, takzvaného „dobrého“ cholesterolu.

Individuální reakce

Je důležité si uvědomit, že reakce organismu na konzumaci vajec se může u různých jedinců lišit. Faktory jako genetika, rodinná anamnéza, způsob přípravy, celková skladba stravy a dokonce i místo bydliště mohou ovlivnit, kolik jich může člověk bezpečně sníst.

„Pro zdravého dospělého člověka s normální hladinou cholesterolu a bez významných rizikových faktorů srdečních onemocnění výzkumy naznačují, že konzumace 1-2 vajec denně může být bezpečná. Dokonce to může být prospěšné pro zdraví srdce,“ tvrdí vědci.

Podívejte se na video z experimentu

Zdroj: Youtube

Malá studie provedená na 38 zdravých dospělých zjistila, že konzumace až 3 vajec denně zlepšila hladiny LDL a HDL cholesterolu a poměr LDL k HDL. Přesto se mnozí odborníci zdráhají doporučovat více než 2 vejce denně a často navrhují držet se jednoho denně. „Pokud máte vysokou hladinu LDL cholesterolu, nadváhu nebo obezitu, chronické onemocnění jako diabetes nebo rodinnou anamnézu srdečních onemocnění, může být nejlepší jíst ne více než 1 vejce denně nebo 4-5 vajec týdně,“ tvrdí lékaři.

Je důležité si uvědomit, že vejce jsou pouze jednou složkou naší celkové stravy. Při hodnocení jejich vlivu na naše zdraví je třeba brát v úvahu celkovou skladbu stravy.

Zdroje: koktejl.azet.sk, www.healthline.com

Přihlášení

My si vás zapamatujeme a můžete číst Dotyk.cz bez omezení.
Ještě nemáte účet? Registrujte se
Odemknout anketu
warning_fill
Hlasovat v anketě mohou jen přihlášení uživatelé.

Jak jste spokojeni s tímto článkem? Budeme vděční za vaši upřímnou zpětnou vazbu. Předáme vaše hodnocení redaktorovi, aby se mohl nadále zlepšovat.

Fantastický článek, skvěle napsané, sdílím s přáteli Hlasů: 14
Článek mě sice pobavil, ale má nedostatky, spíše průměr Hlasů: 4
Slabé, nic nového, redaktor by se nad sebou měl zamyslet Hlasů: 0