Tým egyptských a amerických paleontologů objevil nedávno nález, který klasifikoval nový druh abelisauridního dinosaura. Zkamenělé pozůstatky šelmy staré 95 milionů let byly objeveny v oáze Baharíja – 290 km jihozápadně od Káhiry. Abelisauridi jsou masožraví dvounozí dinosauři, kteří obávali Zemi v období křídy, před 145 miliony až 66 miliony let. Tento dinosaurus s obrovskou "plachtou" na zádech byl příbuzným nejznámějšího T-rexe

Na video se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Označen jako T-rex na steroidech

Někteří vědci nového dinosaura s úsměvem označují díky jeho buldočí tváři jako T-rexe na steroidech. Stejně jako ostatní abelisauridi, má totiž i nově objevený dinosaurus zkrácený obličej podobný buldočímu, ale ani přesto se nejedná o největšího a nejzlejšího –saura, který se svého času pohyboval po Zemi.

Tento mohutný masožravec je již čtvrtým velkým dravým dinosaurem objeveným v egyptské formaci Bahariya. Z baharijské formace bylo zaznamenáno také několik neptačích teropodních dinosaurů.

"Jsme si asi na 99 % jisti, že na rozdíl od některých svých příbuzných z jiných dob a míst nebyl tento konkrétní abelisaurid na vrcholu potravního řetězce," uvedl paleontolog Matthew Lamanna, jeden z vědců, kteří dinosaura objevili.

Egyptský chocholouš s plachtou

Nový „chocholouš“ žil u řeky, která protékala Saharou a byla lemována stromy podobnými mangrovům. Jeho nejnápadnějším znakem byla páteřní plachta - tvořená protáhlými obratli spojenými blánou.

Velkolepý dinosaurus s obrovskou "plachtou" na zádech vypadal skutečně strašidelně. Masožravec byl dlouhý 20 metrů a vážil tři tuny, takže byl velký asi jako autobus a patřil k vrcholným predátorům ve své oblasti.

Řada plochých kostí pod kůží dosahovala délky 1,8 metru a byly pokryty sítí jemných žil, jimiž proudila krev a prokrvovala plachtu. Ta navíc měla chameleoní efekt, a mohla měnit odstín, aby přilákala partnera, zastrašila nepřítele a regulovala tělesnou teplotu pohlcováním tepla.

Tento obávaný zabiják měl extrémně silný skus a velmi ostré zuby, které spolu s obrovskými drápy a vynikajícím čichem vypadaly majestátně.

Abelisauridi obecně byli rychle se pohybující bidepalní teropodi s krátkýma, strnulýma rukama - stejně jako jejich příbuzný T-rex. Nejmenovaný tvor dokonce lovil Spinosaura - známého tím, že ve filmu Jurský park III porazil T-rexe. Vědci se navíc domnívají, že lovili některé z největších dinosaurů, včetně titanosaura - býložravce o hmotnosti 70 tun většího než modrá velryba.

Převratný objev vědce nadchnul

Belal Salem, student univerzity v egyptské Benha a vedoucí autor studie, řekl: "Jedná se o nejstarší definitivní záznam tohoto druhu z Egypta a obecněji ze severovýchodní Afriky."

Nálezy abelisauridů již známe, většinou lokalizované na Madagaskar anebo do Jižní Ameriky.

Nový druh byl identifikován na základě velkého krčního obratle, který si je s těmito druhy velmi podobný. Abelisauridi patřili do čeledi vrcholových predátorů, kteří se pohybovali na území dnešní Jižní Ameriky, Indie a Afriky.

Objev nového druhu dokázal, že transsaharská mořská cesta, teplý a mělký oceán, který kdysi pokrýval Saharskou poušť, nebránila migraci dinosaurů. Nový dinosaurus dokládá široké geografické rozšíření abelisauridů v severní Africe a mimořádnou rozmanitost velkých dinosaurů z Egypta. V tomto případě se jedná o velmi důležitý objev a zdá se, že tato skupina dinosaurů se během pozdní křídy rozšířila po většině nebo celé severní Africe.

Těšíme se, kolik takových objevů ještě archeologové najdou.

Zdroje:

www.independent.co.uk, en.wikipedia.org/wiki/Abelisauridae, www.smithsonianmag.com