Prezident Abraham Lincoln byl zastřelen krátce po desáté hodině večer, když vycházel z představení ve washingtonském Fordově divadle. Jeho vrah John Wilkes Booth na svůj objekt vypálil jen jedinou kulku, která však prezidenta smrtelně zranila. Psal se 14. duben 1865.

Prezident vládl zemi v nelehkém období, proto pro něj byla návštěva divadla vzácnou relaxací, kterou si se svou ženou Mary dopřál. Do divadla se proto náležitě vyfikl, vzal si nový černý kabát od firmy Brooks Brothers, který mu firma darovala. V kabátu měl spoustu osobních věcí. Dnes jsou tyto osobní předměty hodnotnou připomínkou prezidentových posledních okamžiků.

Na to, co jeho vrah po atentátu řekl, se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Pozoruhodné dědictví

Prezident postřelení druhý den ráno podlehl a jeho osobní věci, včetně obsahu kabátu, byly předány nejstaršímu synovi Robertu Toddu Lincolnovi a později jeho dceři Mary "Mamie" Lincoln Ishamové. Ta je poté v roce 1937 věnovala Kongresové knihovně, ale tam zůstaly ležet bez povšimnutí téměř 40 let!

Krabice byla otevřena až v únoru 1976. Tehdy měl knihovnu na starost knihovník Kongresu Daniel Boorstin, a ten obsah krabice zveřejnil v den prezidentových 167. narozenin. Co krabice po celou dobu skrývala?

Na video o obsahu kapes se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Brýle, nůž, peněženka s články a peníze

Předměty, které měl prezident u sebe v době své smrti, nejsou nijak neobvyklé, ale jsou velmi cenné, protože jsou vzácným historickým materiálem.

Lincoln trpěl mnoha zrakovými problémy, proto se v jeho kabátě chovávaly hned několikery brýle. Měl dalekozrakost, šilhal a nechyběly ani jeho oblíbené brýle se zlatými obroučkami, kterých se odmítal vzdát, i když byly rozbité. Vzhledem k mnoha problémům se zrakem mu jedny brýle však nestačily. Ve stříbrném pouzdře se kromě nich nacházel ještě další pár skládacích brýlí. V kabátě se našel i skládací kapesní nůž, který sloužil právě k opravě brýlí, a zlatá sponka na hodinky. Jako každý elegán měl u sebe prezident i bílý kapesník s červeně vyšitou iniciálou "A" a manžetový knoflík ke košili s vyrytým písmenem "L".

V jeho hnědé kožené peněžence vyložené fialovým hedvábím se našlo několik novinových výstřižků s články, které hovořily o průběhu války a popisovaly přijetí nové státní ústavy v Missouri, která byla jedním s Lincolnových velkých úkolů. Článků však bylo nalezeno v peněžence mnohem více na různá dobová aktuální témata a nechyběly ani ty, které jej chválily.

V peněžence byly rovněž samozřejmě peníze, ale pouze v hodnotě 5 dolarů. Bankovka byla vydaná v roce 1864 Konfederovanými státy americkými. Je na ní zobrazen Bílý dům Konfederace v Richmondu ve Virginii a Davisův portrét. Peníze zřejmě prezident dostal dva týdny před svou smrtí.

Pocta Lincolnovi

Dodnes není přesně známo, jaká motivace dohnala Lincolnova vraha k činu. Existují různé teorie, od pomsty Jihu, přes Boothovu rivalitu s jeho známým starším bratrem, hercem Edwinem Boothem, až k problémům vraha s Lincolnovou propagací volebního práva pro emancipované otroky. Booth údajně tehdy pronesl: "To znamená černošské občanství. ... To je jeho poslední projev v životě."

Ač prezident atentátu podlehl, jeho jméno žije v srdcích Američanů dodnes a řada předmětů, které měl prezident u sebe oné noci, kdy byl zastřelen, je vystavena po celé zemi v nejrůznějších expozicích. Je možné spatřit jeho cylindr a svrchník, a dokonce i olověnou kulku, která ukončila jeho život. Některé předměty jsou trochu zarážející, protože onu noc připomíná buď kus hrudníku nebo obratle odebraný z Boothova těla po jeho smrti.

Vystaveny jsou i další Lincolnovy předměty, které nemají s poslední nocí nic společného.

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Abraham_Lincoln, www.biography.com, grantpiperwriting.medium.com