Historie ukázala, že vůči daním není imunní vůbec nic. Jak se ukázalo, v minulosti šlo zdanit téměř všechno. Jaké byly nejšílenější daně, které lidé napříč historií museli platit?

10 nejšílenějších daní, které museli lidé v historii platit

V 18. století potřebovala Velká Británie lstivý způsob, jak vybírat daně od bohatých, aniž by to vypadalo, že od nich chce peníze. A tak byla zavedena daň z oken! Bohatí totiž měli honosné domy s desítkami oken.

Daň z oken nebyla jediným případem, kdy se Angličané snažili najít kreativní způsob, jak zdanit bohaté. V roce 1712 zákonodárci zavedli daň z potištěných tapet. Tu však stavitelé přelstili tím, že pověsili obyčejné tapety, na které později namalovali vzory.

V roce 1784 byla v Anglii také zavedena daň z klobouků. A tak kloboučníci přestali tento název používat.

Britská vláda v roce 1795 rovněž zavedla daň na pudry, které se používaly na údržbu bílé barvy paruk.

Být chudý ve středověku znamenalo být špinavý. Za mýdlo se totiž muselo platit a spousta chudých si to nemohla dovolit. Daň z mýdla byla zrušena až v roce 1835.

Nejabsurdnější je daň ze zuřivosti

Ruský car Petr I., známý jako Petr Veliký, byl velkým zastáncem modernizace společnosti. Vládl v letech 1682 až 1721 a během své vlády zavedl mnoho norem, které měly Rusům pomoci držet krok s evropskými protějšky. Jednou z těchto norem byla daň z vousů. Aby si muž mohl podle tohoto zákona ponechat vousy, musel zaplatit daň ve výši 100 rublů. Díky tomu se v Rusku stal novým stylem hladce oholený vzhled, který byl v té době v Evropě běžný.

Pro více informací se podívejte na toto video:

Zdroj: Youtube

Britský král Jiří III. naopak zavedl daň z cihel, aby pomohl financovat válku proti americkým revolucionářům. To vedlo k tomu, že se začaly vyrábět větší cihly, které byly několikanásobky cihel klasických. Větší cihly totiž znamenaly méně zaplacených daní.

Staří Egypťané také platili daň, a to z oleje na vaření. Výběrčí daní pak tvrdě hlídali, že lidé olej na tajno skutečně nepoužívají.

Ani daň ze svíček nebyla v historii výjimkou. Pokud lidé za svíčky platit nechtěli, měli zákaz si je nejen používat, ale i vyrábět.

Nejabsurdnější daní všech dob však byla daň ze zuřivosti. Ve středověké Anglii tak každý, komu „ruply" nervy, musel státu zaplatit nemalou částku.

Zdroje:

www.ancientpages.com

www.messagetoeagle.com

kaplan.co.uk