Pro režiséra Oldřicha Lipského a scenáristu Jiřího Brdečku nebylo snadné najít mezi českými herci vymydleného elegána, který by vypadal tak trochu jako Američan. Napadlo je proto, že k natáčení přizvou Američana opravdového. Posíleni mezinárodním úspěchem filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera, zaslali scénář s nabídkou přímo hvězdnému Robertu Redfordovi.

Hollywoodskému herci se námět líbil a natáčení v Praze ho lákalo, konečné rozhodnutí bohužel nebylo v jeho rukou. Redfordovu hereckou dráhu dirigoval agent, kterému se nezamlouval honorář v československých korunách, a navíc měl pro Redforda už tak práce na pět let dopředu.

Tvůrci se proto rozhodli svěřit roli Nicka Cartera Jiřímu Kodetovi. Ten býval v českém uměleckém světě zvláštním jevem a za všech okolností působil jako dokonalý gentleman. Však se mu také mezi kolegy přezdívalo "aristokrat". Kodet úspěšně prošel kamerovými zkouškami, všechno ale ztroskotalo na filmovém kostýmu, který byl ušit ještě před castingem. Herec se do něj jednoduše nevešel.

Elegána útlejší postavy nakonec Lipský našel na Slovensku. Michal Dočolomanský se zpočátku nemohl se svou postavou sžít a musel si přečíst několik detektivek, než se do role Nicka Cartera vpravil. Maskéři mu navíc neustále zamazávali kruhy pod očima, protože na natáčení dojížděl každý den z Bratislavy a podepsala se na něm velká únava. Výsledný film je ovšem nezapomenutelný, stejně jako Dočolomanského výkon.