Al Naslaa se nachází 50 km jižně od oázy Tayma v Saúdské Arábii. Skalní útvar je asi 7 metrů vysoký a 9 metrů široký a na jihovýchodní straně je pokryt četnými petroglyfy, skalními rytinami vytvořenými pomocí dláta a kladiva. Nejviditelnější vypadá jako muž a kůň.

Po rozdělení skály napůl to vypadá, jako by obě od sebe oddělené části balancovaly na malých podstavcích. I když celkový tvar skály může být způsoben větrnou erozí a chemickým zvětráváním, vypadá to, jako by k rozdělení skály někdo použil moderní technologie. Tento laserově přesný skalní útvar má velmi nejasný důvod své struktury.

Na video s tímto neobvyklým útvarem se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

Proč je útvar tak zvláštní?

Al Naslaa je jedním z nejúchvatnějších geologických útvarů v historii, který léta mate a fascinuje historiky, geology i turisty. Rozštěpený útvar prostě musí spadnout! Ale místo toho balancuje na přirozeně vytvořeném podstavci, jako by někdo vzal laser a skálu rozdělil tak, že obě její části jakoby levitují ve vzduchu.

Útvar byl znám již ve starověku a trvalo staletí, než získal svůj tvar. Navíc vápence, břidlice a pískovce v oáze Tayma mají často velmi osobitý a jedinečný vzhled, protože se po staletí kultivovaly do fantastických útvarů.

Dříve byla oáza Tayma domovem mnoha slavných, od babylonské královské rodiny až po běžné obchodníky na jejich cestě. Tito lidé museli nějak s krajinou kolem sebe komunikovat, takže velmi často psali a kreslili na skály. I proto se na Al Naslaa nachází jeden z těchto petroglyfů: postava koně.

Historici se snaží odhalit tajemství petroglyfu a s ním i celého skalního útvaru, který je v přední části nebývale hladký, zatímco ostatní strany jsou vrásčité a vrubované. Vzhledem k povaze pískovce není ploché tvarování na přední straně překvapivé, ale přírodní živly by nedokázaly způsobit tak tenkou puklinu oddělující obě strany mohutné skály. A co teprve jejich dokonalou vyváženost.

Jak puklina vznikla?

Pravděpodobná příčina vzniku rozsedliny má několik teorií a podle geologů je pravděpodobnou příčinou rozdělení tektonický pohyb. Tato teorie je nejrozšířenější. Pod nosným trámem jedné poloviny skály se možná pomalu mírně posouvala zemina, až se skála rozdělila na dvě části.

Pak ale existují i další, více či méně šílené teorie. Někteří vědci si myslí, že rozštěpení je ve skutečnosti zlomová linie, protože materiál obklopující zlomy bývá slabší a snáze podléhá erozi z vůle živlů. Anebo je rozštěp výsledkem spáry, která mohla být vytvořena některým typem eroze, například větrem, vodou nebo ledem.

Stále více však přibývá teoretiků, kteří tvrdí, že vznik není vůbec přirozený. Naopak. Nadpřirozené a mimozemské teorie dostávají zelenou. Vzhledem k tomu, že útvar vypadá, jako by byl rozřezán dobře mířeným laserem, někteří se domnívají, že do oázy Tayma sestoupila UFO a skálu rozřezala pomocí vyspělé technologie. Podle jiných zase existuje možnost, že právě dávní osadníci mimozemské civilizace dokázali skálu rozdělit, protože dokázali úspěšně vyrobit, zaměřit a vystřelit laser. Většina geologů a historiků o této možnosti samozřejmě ani neuvažuje, a navíc ve starověkých civilizacích není zmapována žádná technologie takového kalibru.

Al Naslaa na sociálních sítích

Geoložka Cherry Lewisová říká, že rozdělení může být způsobeno člověkem nebo zvětráváním a erozí.

Jiný geolog tvrdí, že rozdělení mohlo být způsobeno zvětráváním "mrazem a táním", ale jiní tvrdí, že rozdělení je příliš přesné a hladké, než aby mělo přirozenou příčinu.O útvaru se navíc neustále vedou diskuse i na sociálních médích. Na Redditu jeden z uživatelů, "El_Hombre_Siniestro", uvedl: "Netvrdím, že to byli mimozemšťané, ale byli to mimozemšťané. "Určitě mimozemšťané", souhlasí další. Jiný uživatel dokonce spekuluje, že rozdělení vzniklo, když si mimozemšťan pohrál 'se super laserovým ukazovátkem na nějaké náhodně nalezené planetě jejich druhu a omylem rozřízl skálu napůl'. Další přirovnávají útvar dokonce k pyramidám v Egyptě nebo jiným starověkým dílům, která vznikla dávno bez jakéhokoli použití nebo znalosti moderních technologií. Objevilo se také několik odkazů na Hvězdné války, přičemž jeden z uživatelů Redditu uvažoval o tom, zda skálu nerozsekal na dvě části "někdo, kdo zkoušel světelný meč".

Dnes je Al Naslaa nejen nevysvětlitelný zázrak ve vědecké komunitě, ale také cíl turistů, kteří sem přijíždějí z celého světa. Ačkoli se možná nikdy nedozvíme, jak se dokonalý řez ve skále objevil, vědecká ani konspirační debata nemají vliv na jedinečnou krásu tohoto skalního útvaru.

Zdroje:

en.wikipedia.org/wiki/Al_Naslaa, www.dailymail.co.uk, bigthink.com