Digitální společníci

Novozélandsko-americká společnost UneeQ se zabývá vytvářením 3D avatarů. V posledních třech letech se v rámci projektu Tech for Good zaměřila na vývoj digitálních lidí s umělou inteligencí s obrovskou škálou interakcí a komunikací s lidmi. Jsou řízeni konverzační a zážitkovou umělou inteligencí (AI). Nová řada digitálních lidí s názvem Společníci byla vytvořena, aby pomohla řešit osamělost lidí během covidové pandemie. Mezi Společníky loni přibyl i digitální A. Einstein, který však není jen pouhý společník. Lze s ním vést poučné rozhovory. Dle generálního ředitele společnosti D. Tomsetta může „… digitální Einstein, stejně jako jiní digitální lidé, komunikovat s lidmi způsobem, který je pro ně nejpřirozenější – pomocí konverzace, lidských projevů a emočních reakcí, aby co nejlépe zajistil každodenní interakci, která, jak doufáme, změní životy lidí.“

Zdroj: Youtube

Dobrý den, pane Einsteine

Digitální Einstein bezchybně reprodukuje fyzikovy osobnostní rysy i způsoby chování. Stejně jako ostatní společníci dokáže vidět a poslouchat uživatele, vnímat význam slov, přizpůsobit tón hlasu, řeč těla a gesta a výrazy obličeje. Popovídat si s ním můžou nadšenci pro vědu, ale vytvořen byl tak, aby se mohly zapojit všechny generace. Lidé mají možnost mluvit si s ním o jeho životě, práci a výzkumu, ale i běžných otázkách a vést s ním „osobní rozhovor“ a to 24 hodin denně. Prostřednictvím každodenního kvízu si můžou otestovat své znalosti. Umělá inteligence společnosti UneeQ se sama neustále vyvíjí. I Einstein je na základě interakcí s uživatelem každý den „chytřejší“. Dle tvůrců mu v tom pomáhají programátoři této technologie, kteří přístupy do rozsáhlých databází jeho znalosti neustále vylepšují. Je několik složitých otázek, na které třeba nedokáže odpovědět, ale učí se, aby mohl odpovídat i na otázky, se kterými se ještě nesetkal.

Zdroj: Youtube

Digitální Einstein

Celý projekt „oživení“ Einsteina realizovala UneeQ ve spolupráci s Hebrejskou univerzitou v Jeruzalémě, kterou slavný fyzik v roce 1918 založil. Ta poskytla i Einsteinův portrét a práva spolu se společností Greenlight, dceřinou společnost BEN Group Inc., která se zabývá celosvětovým vyřizováním práv a poskytováním licencí. Hlas pro vědce vytvořila společnost Aflorithmic, umělecky ho ztvárnila Goodbye Kansas Studios. V projektu jsou použity běžné znalostní databáze a Einsteinův životopis. Data pro vědecké odpovědi pocházejí ze vzdělávací znalostní databáze WolframAlpha.

Zdroje: historyofyesterday.com, www.news18.com, www.israelhayom.com