Nevyjasněná smrt Alexandra Velikého

Záhadná úmrtí slavných osobností nám nedají spát ani po uplynulých staletích. Tak je to i v případě jednoho z nejslavnějších vůdců a dobyvatelů Alexandra Makedonského, který se stal legendou už během svého života. Ten byl plný válečných tažení, a to i na místa, kam se jiní dobyvatelé nevypravili ani ve svých nejdivočejších představách.
Jeho smrt šokovala nejbližší, přinesla rozpad říše, kterou budoval, ale také volnost těm, kterým vládl mečem. Když v paláci Nebuchadnezzara II. v Babylonu zemřel, jeho smrt nebyla jednoznačně objasněna ani přítomnými lékaři. I ti nynější mají víc než tucet různých vysvětlení, jak k ní mohlo dojít.

Dr. Hallová našla vysvětlení pro smrt i absenci rozkladu

S jednou z posledních variant příčin jeho úmrtí přišla akademička z Otagské univerzity na Novém Zélandu doktorka Katherine Hallová. Praktikující lékařka a docentka na Dunedin School of Medicine navrhla vysvětlení, které nejen objasňuje jeho smrt, ale také fakt, že jeho tělo zůstalo nedotčené posmrtným rozkladem po dobu téměř jednoho týdne. Pokud vyloučíme Alexandrův božský původ, mohlo se tak stát prostě proto, že 10. července nezemřel.

K posmrtnému rozkladu Alexandra Velikého došlo se spožděním

Doktorka Hallová se domnívá, že se Alexandr Veliký nakazil bakterií Campylobacter. Jde o bakterie, které se nacházejí nejen v trávícím traktu člověka, ale také většiny domácích i divokých zvířat. Projevy onemocnění u člověka jsou podobné salmonele. Doktorka Hallová se domnívá, že u Alexandra Velikého se rozvinul zánět do akutní varianty autoimunitního onemocnění, které postihuje periferní nervovou soustavu. Guillanův-Barrého syndrom (GBS) je vyvolán tímto akutním infekčním procesem a bakterie Campylobackter jsou jeho nejčastějším původem. GBS se může projevit také vzestupnou paralýzou, která se šíří tělem od chodidel nahoru. Jde o paralýzu, která není důsledkem poranění, ale může skončit i smrtí.

Problém také spočívá v samotném určení smrti vojevůdce. Doktorka Hallová se domnívá, že paralýza, respektive snížené nároky na kyslík, mohly způsobit téměř neznatelné dýchání. Společně pak se selháním autoregulace tělesné teploty se Alexandrovo tělo jevilo jako chladné a nehybné, ač patrně nebyl ještě mrtvý.

Podívejte se na hodinový dokumet o životě Alexandra Velikého

Zdroj: Youtube

Pře o možných příčinách smrti Alexadndra Velikého

V případě smrti Alexandra Velikého nejsou symptomy a okolnosti popsány jednoznačně. Protože v době před smrtí vypil velké množství alkoholu, padlo podezření i na cirhózu jater. Mezi další domnělé příčiny patří podání jedu. Debaty se vedly o použití strychninu, arseniku či vína z kýchavice bílé. V úvahu přichází také onemocnění malárií či břišním tyfem i další možné syndromy či onemocnění. Faktem zůstává, že bez možné analýzy těla Alexandra Velikého zůstane i tato slavná smrt záhadou.

Zdroje: en.wikipedia.org, cs.wikipedia.org, www.ancient-origins.net