Historie alobalu se začala psát v roce 1907, kdy bratři Neherovi spolu Dr. Lauberem vynalezli, jakým způsobem válcovat hliník do tenkých plátů. Od té doby se z něj stal celosvětový fenomén.

Evropská roční produkce hliníkové fólie byla v roce 2003 přibližně 800 000 tun. V USA 600 tisíc tun. Přibližně 75 % se používá na balení potravin, kosmetiky nebo chemických produktů.

Není divu, že alobal má doma snad každý. Ať už je milovník pečení, fanoušek grilování nebo experimentátor v oblasti domácích prací. 

Stále se však objevuje otázka, zda je hliník zdraví škodlivý. V minulosti byl považován za netoxický. Nové studie na zvířatech ale potvrdily, že může představovat riziko pro nervový systém, plodnost, vývoj embrya nebo mineralizaci kostí.

Hliník a zdraví

Podle expertů i u alobalu platí, že záleží na množství, jež se do těla dostane. Studie německého federálního institutu pro hodnocení rizik v roce 2017 potvrdila, že nejčastěji se hliník objevil v jídlech, zpracovaných technologií „uvař a zchlaď“, která se používá pro dodávání hotových jídel například do kanceláří.

Podstatou tohoto systému je zchlazení uvařených pokrmů na teplotu pod 10 °C. I přestože se tím zabrání šíření škodlivých mikroorganismů, 200 gramů z tohoto obědu dodá tělu minimálně 50 % doporučeného příjmu hliníku. 

Zdroj: Youtube

To sice nevede k poškození zdraví, výrazně však roste pravděpodobnost, že jedinec překročí denní dávku tohoto prvku, která je považována za přijatelnou. 

Vylučování hliníku do vody probíhá zároveň také při vaření. Pokud tedy zkusíte nadcházející tip na čištění příborů, nezapomeňte je před servírováním důkladně umýt saponátem a opláchnout pitnou vodou.

Jak vyčistit stříbro a příbory

Nejdřív si připravte náramky, náhrdelníky, prsteny či příbory nebo nože, které jsou zašlé, ztratily lesk, objevily se na nich matné a rezavé skvrny. Následně do velkého hrnce nalijte litr vody, přidejte jednu polévkovou lžíci jedlé sody a půl lžíce cukru. Zamíchejte a přiveďte k varu.

Mezitím si nastříhejte alobal na čtyři stejně široké obdélníky a každý z nich smotejte do pevné kuličky. Vhoďte je do vody a přidejte k nim znečištěné příbory nebo stříbrné šperky.

Asi po deseti minutách vaření hrnec stáhněte ze sporáku a vodu vylijte do odtoku. Kuličky vyhoďte do koše. Vyčištěné předměty a hrnec důkladně umyjte saponátem. Poté je osušte a vyleštěte utěrkou. 

Zdroj: Youtube

Tento postup je doporučován pouze pro příbory nebo šperky, jež snáší teplotní změny. Nepoužívejte ho v případě, že se na nich nachází materiál nebo drahé kameny, které by mohly být poškozeny horkou vodou.

Zdroje: www.ireceptar.cz, www.worlds-recipes.online, www.plzen.rozhlas.cz