Zubní trable

Královna Alžběta I. dbala o svůj vzhled a stárnutí na sobě nedávala znát. V šedesáti letech měla štíhlou postavu a dokázala protančit celý den. Bohužel ji trápila nepříjemná nemoc, která celý dojem z krásné a mocné panovnice kazila.

Halitóza se vyznačuje čpavým zápachem z úst. Zatímco v Německu věděli, že cukr zubům nesvědčí, dvorní lékař královně poradil, aby jedla ještě více sladkostí a dech si osladila. Alžběta I. měla pro dorty a moučníky slabost už dětství a na popud odborníka si cukr dopřávala i ze zdravotních důvodů. Časem přišla o skoro všechny zuby a ty, co zbyly, byly zčernalé. Tváře měla propadlé a během portrétování nebo společenských akcí si do úst vkládala smotanou látku, aby nevypadala jako stařena. Problém tím vyřešila jen na pohled, bohužel šišlala bez zubů i s látkovou výplní.

Královnin problém se pokusil vyřešit biskup John Aylmer. Přímo před královnou si nechal vytrhnout zub, aby ji zbavil strachu ze zubařů.

Žádaná a svobodná

Alžběta I.byla ztepilá, krásná, štíhlá, dbala o sebe a s nadšením měnila paruky. Když se jí některý z portrétů nelíbil, nechala ho zlikvidovat. Její kráse nedokázali muži odolat, ona se ale nikdy nevdala. Královna zřejmě věděla o své neplodnosti a nechtěla vstoupit do manželství bez vidiny založení rodiny. Jediný, kdo jí byl blízký, byl Robert Dudley. Znali se od dětství a byli milenci.

Velké pozdvižení způsobila smrt baronovy ženy Amy Robsart. Trpěla rakovinou prsu, ale zemřela po pádu ze schodů. Věřilo se, že Dudley svou manželku zabil, aby mohl vstoupit do manželství s královnou. Ta ale roku 1575 během divadelního představení na hradě Kenilworth jeho žádost o ruku odmítla.