Tak jako z mysteriózního thrilleru Davida Lynche, nic v případě vraždy britské studentky Meredith Kercher nedává na první pohled smysl. A vlastně ani na druhý.

Začíná to objevením těla. Amanda Knox se 2. listopadu 2007 vrací do sdíleného bytu a nalezne zavražděnou Kercher. Vyšetřování odhalí, že před smrtí byla znásilněna. Příčinou smrti pak bylo vykrvácení z bodné rány na krku. Byt měl vylomené dveře a byly odcizeny věci. Všechno nasvědčuje loupežnému přepadení, přesto se Amanda Knox okamžitě stává hlavní podezřelou.

Testy DNA následně ukazují na druhého podezřelého, Rudyho Guedeho, a usvědčují ho ze znásilnění. Guede těsně po vraždě prchá do Německa, Interpol ho deportuje zpět do Itálie. Kriminálník má u policie složku plnou vloupaček a krádeží a případ zavražděné studentky na sobě viditelně nese jeho podpis. Amanda Knox si tedy mohla ulevit, kdyby se u výslechu nechovala tak podezřele.

Drogová orgie



U prvního výslechu tvrdila, že byla celý večer u přítele Raffaela Sollecita a pod vlivem drog. Její alibi rozmetal bezdomovec, který je tu noc viděl na nedalekém náměstí. Vystrašená Amandy obviní z vraždy svého šéfa z baru, kde pracovala, ten má oproti Knox neprůstřelné alibi, celou noc byl v práci.

Nejdůležitějším chybějícím kousek skládačky byla vražedná zbraň. Guedeho nemohli usvědčit z vraždy, dokud ji nenašli. Nůž byl nakonec nalezen v kuchyni Amandina přítele Sollecita, bez Guedeho otisků. Policii napadlo, že mohl mít komplice. Guede se během vyšetřování ani jednou nezmínil o Amandě a Sollecitovi, jakmile na něj policie vytasila nové důkazy, začal ptáček zpívat. Přiznal, že Amanda i její přítel jsou do vraždy zapleteni.

Obžaloba vyrukovala se závěrem, že britská studentka byla obětí sexuální orgie, která se nečekaně zvrtla. Amanda ji měla bodnout do krku a společně s přítelem a Guedem místo činu naaranžovali tak, aby připomínalo následek po vloupání.
Pro nedostatek důkazů byli v roce 2011 Amanda Knox i Rafaelle Sollecito zproštěni viny a jediným odsouzeným zůstal Rudy Guede, jehož DNA stopy byly nalezeny na místě činu.

Hrdinka Ameriky


Po návratu do rodné země se z Amandy Knox stala celebrita. Byla hostem nespočet televizních show, napsala knihu a sama se stala aktivistou za práva obžalovaných. A zatímco ji Amerika opěvuje jako hrdinku, Itálie ji stále vidí jako chladnokrevnou vražedkyni.
A své slávy využívá dodnes. Svých 50 tisíc sledujících na Instagramu měla prosit, zda by jí a jejímu snoubenci

Christopheru Robinsonovi nepřispěli na snovou svatbu, která vyjde na 10 tisíc dolarů (v přepočtu asi 230 tisíc Kč). Americká média si ale povšimli skutečnosti, že jsou Knox a Robinson už sezdaní. ,,To byl jenom oficiální obřad, bez pořádné oslavy, kterou jsme si chtěli teď dopřát," vymlouvali se novomanželé.