Lovkyně slonů nebo bodyguardky?

Jejich historie sahá až do 17. století a předpokládá se, že svůj válečný život začaly ženy z kmene Dahomey na území jižní části dnešního Beninu jako lovkyně slonů. Vyplňovaly tak čas, zatímco jejich muži válčili s jinými kmeny.

Jiná teorie naznačuje, že jelikož ženy byly jediné, kdo se mohl v královském paláci pohybovat po setmění, staly se královými bodyguardkami. Ať už je pravda jakákoliv, jen ty nejsilnější, nejzdravější a nejodvážnější ženy byly přijaté do náročného výcviku, který z nich stvořil po krvi lačnící vraždící stroje, jichž se Afričané obávali více než dvě století. (Zdroj: www.messynessychic.com)

Vraždící stroje

Byly vyzbrojené nizozemskými mušketami a mačetami. S nimi se učily zacházet už ve svých 8 letech. Některé ženy však byly do výcviku poslány svými manželi pod označením „neposlušné manželky, které se nedaly zkrotit".

Výcvik byl tvrdý a náročný. Od začátku trénovaly, aby byly silné, rychlé, nemilosrdné a dokázaly odolat nesmírné bolesti. Cvičení zahrnovala skoky přes stěny pokryté trnitými akátovými větvemi, musely projít džungli za 10 dní bez zásob, pouze s mačetou, apod. Tvrdý přístup se však vyplatil. Dahomeyské amazonky byly mnohem odolnější než muži a často se stávalo, že v bitvě stály proti protivníkovi jako poslední voják.

Amazonky se nesměly vdávat nebo mít děti. Byly symbolicky zaslíbené králi, ale i ten se jich nesměl dotknout. Pokud se žena zamilovala nebo měla poměr s mužem, oba dva milenci byli nemilosrdně popraveni.

Kdo se s Amazonkou setkal...

Když se v 80. letech 19. století vrátila francouzská delegace z Dahomey, popisovala výcvik šestnáctileté válečnice. Dívka ještě předtím, než vězni úplně oddělila hlavu od těla, udělala tři švihy mačetou, prsty ji otřela a krev z nich olízla. Ostatní přihlížející ženy ji hlasitě povzbuzovaly.

O sto let později, když si Francouzi podmanili obyvatele kmene, byl podobný způsob vraždy na denním pořádku. Tentokrát však neumírali vězni, ale francouzští vojáci, kteří si africké ženy vzali do své postele.

Po čtyřech letech krvavé francouzsko-dahomeyské války africký kmen v roce 1894 prohrál. Král byl odsunut do vyhnanství a amazonky rozehnány. Ženám z kmene bylo zakázáno sloužit v armádě nebo nosit zbraně. (Zdroj: www.blackpast.org)