Atol Jaluit patří k Marshallovým ostrovům, které byly před druhou světovou válkou ovládány Japonci. Snímek objevený v americkém Národním archivu zachycuje skupinku lidí, mezi nimi i sedící ženu, jejíž obrysy podle některých expertů připomínají ztracenou pilotku Amelii Earhart. Zcela nalevo pak stojí bíle oblečený muž, který by mohl být identifikován jako Ameliin navigátor Fred Noonan.

Odborník na rozeznávání tváří Kent Gibson tento názor podpořil. "Linie vlasů je nejvýraznějším rysem. Je velmi ostrá a ustupující. Také nos je výrazný," uvedl Gibson pro History Channel.
(Zdroj: www.usatoday.com, červenec 2017)

Amelia Earhart zůstala nezvěstná poté, co v červenci 1937 zamířila na Howlandův ostrov, kde chtěla doplnit palivo. Podle nové verze možná zabloudila a nouzově přistála na Marshallových ostrovech, kde posléze zemřela coby japonská zajatkyně.

Teorie má ale trhliny. Poukázal na ně historik Ric Gillespie, který se zmizením proslulé pilotky zabývá prakticky celý život a napsal o něm i knihu. "Fotografie v první řadě není datovaná, vůbec nevíme, kdy vznikla. Popisek zní, 'Atol Jaluit'. Není tu napsané, že jde o Amelii Earhart v japonském zajetí," uvedl Gillespie, který navíc na snímku postrádá vojáky. "Pokud byla zajata, tak kde jsou Japonci v uniformách?"

Žena na fotce má podle Gillespieho mnohem delší vlasy, než s jakými Amelia startovala. A její navigátor Noonan by prý rozhodně nikam nevyrazil v bílém obleku, protože zásadně chodil v černém.
(Zdroj: www.bbc.com/news/world-asia-40515754, červenec 2017)

Amelia Earhart (nar. 1897) se proslavila v roce 1932, když jako první ženská pilotka na světě přeletěla sama Atlantický oceán. O pět let později se spolu s navigátorem odhodlala obletět svět. Také tento pokus se jí málem zdařil. Její cesta začala 20. dubna 1937 v kalifornském Oaklandu a vedla přes Brazílii, Afriku, Indii a Indonésii až do Austrálie. Osudovým se jí stal závěrečný přelet nad Tichým oceánem. Poslední zprávu o sobě podala 2. července. Docházelo jí palivo a zřejmě bloudila. Od té chvíle už o ní nikdo neslyšel.