Amenhotep I. přišel takříkajíc k hotovému. Jeho otec Ahmose I. sjednotil říši a vyhnal Hyksosy, kteří po celé století ovládali strategické území v deltě Nilu. Syn už tedy nemusel vykonávat žádné velké činy, pouze pokračoval v tom, co Ahmose započal. Opravoval zničená města a zveleboval chrámy. Podnikl také několik válečných výprav a snažil se získat pověst "velkého dobyvatele", jeho vojenské úspěchy se ale zdaleka nevyrovnaly těm otcovým.

Smutný osobní život a předčasná smrt

Egyptologové odhadují, že Amenhotep I. vládl koncem 16. století př. n. l. a jeho vláda trvala zhruba 20 let. Na trůn musel usednout v hodně mladém věku, protože s ním zpočátku vládla jeho matka. Jak už to tak ve faraonských rodinách chodilo, oženil se s vlastní sestrou Ahmose-Meritamon, ta ale brzy zemřela. V pramenech se objevují ještě dvě další jména faraonových manželek a také jméno syna, který se však nedožil dospělosti.

Pokud dobře počítáme, vysokého věku se nemohl dožít ani sám Amenhotep. V době smrti mu muselo být něco okolo 35 let. Jakkoli se ale vědci těšili, že jim 3D sken umožní zjistit příčinu jeho úmrtí, byli zklamáni. Nenašli žádné stopy po zranění ani viditelné známky vážné nemoci. Veškeré tělesné deformace vznikly až posmrtně během balzamování. V 11. století př. n. l. navíc mumii těžce poškodili vykradači hrobů. Kněží proto tehdy faraona mumifikovali znovu a přenesli ho na tajné místo.

Atraktivní mladík se zdravými zuby

Co je však z nového výzkumu patrné, Amenhotep I. musel být pohledným mužem. "Byl asi 169 cm vysoký, měl úzkou bradu, malý, úzký nos a kudrnaté vlasy. Výrazně se podobal svému otci," uvedla radioložka Sahar Saleem z Káhirské univerzity. "Překvapivě měl také vynikající chrup. U člověka, který žil před 3500 lety, je to poměrně udivující."

Podle radioložky mívali členové egyptských královských rodin velmi špatné zuby, ale Amenhotep I. představoval výjimku.

Jak asi mohl faraon a jeho blízcí příbuzní vypadat? Podívejte se na video:

Zdroj: Youtube

Sahar Saleem rovněž pochválila práci kněží, kteří mumii v 11. století př. n. l. opatrně "přebalili". "Láskyplně opravili škody způsobené zloději a faraonovy ostatky znovu obmotali spolu se všemi šperky a amulety, které mumii původně náležely," říká odbornice.

Vědci přitom egyptské kněze původně podezírali, že si drahocenné ozdoby ponechali pro sebe. Jak vidno, před 3000 lety ještě existovala poctivost.


Zdroje: https://www.theguardian.com/, https://nypost.com/, https://arstechnica.com/