Neuvěřitelných 3500 let stará mumie egyptského faraona Amenhotepa I. zůstala od svého nálezu v egyptském Luxoru v roce 1881 prakticky neprozkoumána. Egyptologové se téměř zdráhali dotknout až neskutečně zachované mumie, jež byla uchovávána ve vysoce kvalitním plátně pokrytém girlandami ze šafránů, delfínů a egyptského říčního konopí. Původní podoba byla perfektní - na mumii byla dokonce nápadná a atraktivní malovaná pohřební maska. A právě ta by se mohla odstraněním plátna trvale poškodit. Nikdo se proto nechtěl mumie dotknout a díky tomu se stala jednou z mála starověkých mumií, jež nebyly rozbaleny. Tohoto úkolu se ujal egyptolog Zahi Hawassem a radioložka Káhirské univerzity Sahar Saleemová, jež podrobili faraonovo mumifikované tělo komplexnímu digitálnímu zkoumání.

Konečné odhalení Amenhotepovy podoby

Výzkumy nakonec ukázaly, že Amenhotep I. vypadal podobně jako jeho otec, faraón Ahmos I., první král 18. dynastie, která vládla Egyptu v letech 1 550 až 1 292 př. n. l.

Hawassem a Saleemová při svém výzkumu vyňali Amenhotepovi z těla jeho ostatky. Díky CT, tedy trojrozměrné počítačové tomografie byly pak získány detailní snímky zachovaných kostí a měkkých tkání. Právě proto nebylo více nutné odstraňovat ani plátěný obal mumie. Bylo možné zjistit, co je pod ním. V případě Amenhotepa I. odhalila nejnovější analýza dlouhý seznam dříve neznámých detailů o jeho fyzickém vzhledu.

"Prokázali jsme, že Amenhotepovi I. bylo v době jeho smrti přibližně 35 let. Byl přibližně 169 cm vysoký, obřezaný a měl dobrý chrup," prohlásila Saleemová a dodala: „Královské mumie z Nové říše byly nejzachovalejšími starověkými těly, která kdy byla nalezena, takže tyto mumie jsou považovány za časovou schránku. Mohou nám říci, jak starověcí králové a královny vypadali, jaký byl jejich zdravotní stav, starověké nemoci, techniky mumifikace a způsoby výroby pohřebních předmětů."

Amenhotep I. měl podle výsledků výzkumu úzkou bradu, malý úzký nos, kudrnaté vlasy a mírně vystouplé horní zuby. Dokonce i jeho mozek byl nalezen neporušený, což další velká zvláštnost.

Panovník byl podle zvyklostí pohřben s působivou sbírkou cenných šperků – jeho tělo zdobilo asi 30 amuletů a opasek sestavený ze zlatých korálků.

Napínavý osud mumie

Hieroglyfy ukazují, že mumie Amenhotepa I. byla v 11. století odstraněna z původního místa pohřbu a přemístěna do Luxoru. Tehdy byla mumie rozbalena a poté znovu zabalena kněžími a uložena vedle mumifikovaných těl dalších králů a aristokratů, chráněnými před vykradači hrobek. Egyptologové kněží, kteří tělo znovu zabalili, dlouhou dobu podezírali z některých krádeží, což však bylo nyní výzkumem a díky počítačové tomografii vyvráceno.

Na velmi zajímavý dokument se podívejte zde:

Zdroj: Youtube

"Prokázali jsme, že v případě Amenhotepa I. kněží 21. dynastie s láskou napravili zranění způsobená vykradači hrobek, navrátili jeho mumii její dřívější lesk a zachovali na místě nádherné šperky a amulety," řekla Saleemová a naopak potvrdila, že díky péči kněží se mumie zachovala v takto perfektní podobě.

Smrt stále nejasná

Ač se vědcům podařilo zrekonstruovat podobu Amenhotepa I., nad tím, jak zemřel, se stále vznášejí otazníky. Nebyla nalezena žádná zranění ani znetvoření způsobená nemocí, která by mohla být příčinou smrti. Byla nalezena jet četná posmrtná zohavení, pravděpodobně způsobená vykradači hrobů po prvním faraonově pohřbu. Amenhotep byl tedy buď otráven, aniž by jed zanechal stopy, nebo zemřel přirozenou smrtí.

Zdroje: en.wikipedia.org/wiki/Amenhotep_I, www.yahoo.com/lifestyle/digitally-unwrapped-mummy, edition.cnn.com