Amenhotep I. nastoupil na trůn po smrti svého otce Ahmose I. Stal se tak druhým králem 18. dynastie. Podle dochovaných papyrů vládl mezi lety 1525 a 1504 před naším letopočtem. Amenhotepovo Horovo jméno v překladu znamená „Býk, který dobývá země“. Faraon měl v úmyslu posunout hranice Egypta až do jižní části Núbie. Vedl tak několik válečných tažení. I přesto byl oblíbeným vládcem.

Dokládá to fakt, že byl zbožštěn a stal se patronem vesnice dělníků. Za účelem vytvoření jeho posmrtného kultu byla vyrobena řada soch. K jeho osobě bylo také vázáno mnoho svátků. S Amenhotepem se tak archeologové a historici setkávali poměrně často. Stále však netušili, jak doopravdy vypadal a na co ve svých 35 letech zemřel.

Amenhotep I. a scan mumie

Faraonova mumie byla nalezena ve skrýši v Dér el-Bahrí. Tam ji, podle dochovaných hieroglyfů, přesunuli v období 21. dynastie thébští kněží, kteří ji chtěli uchránit před vykradači hrobek. V té době bylo tělo znovu nabalzamováno a zabaleno. Díky této péči je mumie i po 3 500 letech v perfektním stavu.

Král byl pohřben se vzácnou obličejovou maskou a zahalen do pláten, které byly pokryty girlandami z květů straček, sesbánie egyptské a světlice barvířské. Právě tato zachovalá nádhera může za to, že vědci nechali Amenhotepovu mumii nerozbalenou. Báli se, že ji poškodí.

Díky pokročilým vynálezům však mohla být zvědavost ukojena. Profesorka radiologie na lékařské fakultě Univerzity v Káhiře Sahar Salím využila k prozkoumání pozůstatků počítačový tomograf.

Krasavec Amenhotep I.

Scan ukázal, že za svého života byl mladý faraon docela fešák. Měl úzkou bradu, menší nos a kučeravé vlasy. Byl 169 cm vysoký a měl překvapivě dobré zuby. To je prý podle odbornice udivující. „Tělo je ve skvělém stavu. Dochovaly se dokonce i drobné kůstky uvnitř uší a mozek," říká doktorka Salím. V pruzích plátna se také našlo třicet amuletů a zlatý pás s korálky.

I přesto, že vědci nyní ví, jak Amenhotep I. vypadal, příčinu smrti se odhalit nepodařilo. Byla nalezena jen četná posmrtná zohavení, které pravděpodobně způsobili vykradači po prvním pohřbu. Faraon tak mohl být otráven nebo zemřel přirozenou smrtí.

Zdroj: Youtube

Zdroje: zoommagazin.iprima.cz, cs.wikipedia.org, www.ancient-origins.net