Historici se už několik let domnívají, že obvinění proti královně Anně byla falešná a byla vydána účelově. Zhrzený král toužil po synovi a od své druhé ženy se ho nedočkal. Navíc nebyl zrovna "typ do manželství" a byl velkým obdivovatelem ženské krásy. Proto si udržoval zástup konkubín, z nimiž měl milostný vztah. Jednou z nich byla i Jane Seymourová, dvorní dáma Anny a budoucí třetí anglická královna (Zdroj: en.wikipedia.org/wiki/Anne_Boleyn).

Anna však nebyla vycvičená pouze v oblasti ženského koketování, byla také schopnou diplomatkou. Byla krásná, moudrá a inspirativní. Ve funkci diplomatky pracovala s politickými vůdci, včetně Thomase Cromwella, politika, který se v roce 1532 stal hlavním ministrem Jindřicha VIII. Stála i za zrodem anglikánské církve. Aby se s ní mohl král oženit, manželství s Kateřinou Aragonskou muselo skončit. Anna totiž odmítala být pouhou královou milenkou a porodit mu levobočka.

Ačkoli v katolické církvi nebyl rozvod povolen, Henry VIII. o něj stále usiloval. Nejprve argumentoval papeži Klementovi VII. tím, že jeho manželství s Kateřinou může být zrušeno, protože se provdala za jeho bratra Arthura, který zemřel krátce po svatbě. Henry založil tento argument na biblické pasáži v 3. knize Mojžíšově, která odsuzuje manželství mezi mužem a manželkou jeho bratra. Když papež Klement VII. odmítl manželství zrušit, Henry VIII. učinil krok, který změnil směr světových dějin a náboženství. S pomocí Thomase Cromwella a díky jeho manévrování přerušil Jindřich VIII. styky s katolickou církví v Římě, čímž potvrdil názor, že církev by neměla mít moc nad anglickou svrchovaností. To následně vedlo k založení anglikánské církve, což byl významný krok v reformaci, která přidala Anglii na seznam protestantských národů (Zdroj: www.history.com, duben, 2020).

Posledním hřebíčkem do rakve byl pro Annu fakt, že nedokáže králi porodit syna. Dala mu sice dceru, budoucí královnu Alžbětu I., poslední dítě mužského pohlaví se ale narodilo mrtvé. V tu chvíli se král rozhodl, že jednu ze svých milenek udělá královnou.

Mezitím se Boleynová a Cromwell střetávali v otázkách zahraniční politiky a královských financí. To mohlo pomoci k jejím obviněním o spiknutí proti králi. Cromwell byl také v tajné komisi, která měla vyšetřit její provinění.

Anna byla obviněna ze sexuálních vztahů s mužskými členy jejího soudu, kteří byli v některých případech mučeni, aby se přiznali. Kromě toho byla obviněna z incestu se svým vlastním bratrem a z používání čarodějnictví k uhranutí krále. Ten se oženil se svou třetí manželkou Jane jen o 11 dní později po Annině popravě (Zdroj: www.express.co.uk/news/royal/1366052/royal…).