Pyramidový útvar poprvé spatřil americký pilot Lincoln Ellsworth během letu 23. listopadu 1935. Je jedním z mnoha vrcholů, jež tvoří antarktické pohoří Ellsworth Mountains. Nachází se v jeho spodní části zvané Heritage Range, které je známé mimořádným nálezem fosilií, včetně trilobitů z období kambria, z doby před více než 500 miliony lety.

Nejmenovaný jehlan definovaný souřadnicemi 79°58’39.25″S 81°57’32.21″W je vysoký pouze 1264 metrů. Podle Mauriho Pelta, profesora environmentální vědy na Nichols College v Dudley v Massachusetts, je významný svým vznikem.

Antarktida jehlany

„Pyramidový tvar je důsledkem eroze způsobené mrazem a větrem. Sníh nebo voda zaplní během dne trhliny v hornině. Když se v noci ochladí a teploty klesnou, zmrzlý led se rozpíná. Praskliny se zvětšují do té míry, až se kus hory odlomí," vysvětluje Pelto. Stejná eroze podle vědce formovala i jiné pyramidové hory, včetně slavného alpského Matterhornu.

S jeho vysvětlením však nesouhlasí ufolog Dr. Michael Salla. Podle něj je antarktický jehlan pouze jedním z článků celosvětové sítě pyramid, jež mají bezdrátově přenášet obrovskou energii. Jeho teorii potvrzuje fakt, že se v zamrzlé krajině našly ještě dvě menší hory stejného tvaru.

Záhadolog David Childress si navíc myslí, že útvary byly postaveny vyspělou civilizací, která mohla Antarktidu obývat před 15 až 20 miliony lety. „Dokáže-li se, že je skála postavena uměle, bude nejstarší pyramidou na světe," říká. „Zároveň mohla sloužit jako předloha k budování dalších podobných staveb."

Historie Antarktidy

Antarktida totiž nebyla vždy bílou zamrzlou krajinou, kde vládnou tučňáci. Studie NASA zveřejněná v časopise Nature Geoscience potvrdila, že před 16,4 až 15,7 miliony lety, v období středního miocénu, byl kontinent pokryt zelenou vegetací, včetně kleče. Teplota v té době byla si o 11 stupňů Celsia vyšší než dnes. Vydatnější byl také úhrn srážek.

Zdroj: Youtube

I přesto, že Antarktida byla kdysi zeleným rájem, dle vědeckých poznatků ji lidé v té době obývat nemohli. První opočlověk Homo erectus žil před 1,8 miliony až asi 143 tisíci či 50 tisíci lety. Homo sapiens neboli člověk moudrý se objevil asi před 200 tisíci lety.

Zdroj:

www.cbsnews.com, www.e15.cz, www.dejepis.com, www.snopes.com