Dávno před dinosaury

Dinocefalové žili v období středního až pozdního permu, tedy na konci prvohor. Dorůstali délky kolem 6 metrů a patřili k největším živočichům té doby. Kromě Afriky byly fosilie nalezeny v Rusku, Číně a Brazílii. Vymřeli náhle a z neznámého důvodu asi třicet milionů let před dinosaury. Jejich místo zaujali vývojově vyspělejší terapsidé (savcovití plazi). Anteosaurus žil převážně v Africe před 265-260 miliony lety, jen pro představu, 200 miliónů let před T-rexem. Měl krátké končetiny, mohutný ocas jako krokodýl, obrovskou lebku, která měřila 80 cm, silné, svalnaté čelisti s obřími zuby, hlavně špičáky, kterými snadno drtil kosti. Hlavu mu „zdobily“ výstupky. Kosti měl těžké a silné. Vědci se domnívali, že byl velmi těžkopádný a pomalý. Živil se proto mršinami. „Někteří vědci dokonce předpokládali, že anteosaurus byl tak těžký, že mohl žít pouze ve vodě,“ říká Dr. J. Benoit z Ústavu evolučních studií na Witwatersrandské univerzitě. Nejspíš tedy lovil jako krokodýl, svou kořist stáhnul pod hladinu. Nové výzkumy ostatků ale překvapily.

Chytrý a obratný

Nalezené zkamenělé ostatky anteosaura jsou jen částečné, přesto mají paleontologové k dispozici 32 lebek, z nichž 16 je poměrně dobře zachovalých. Benoitův tým za pomoci rentgenových snímků a 3D rekonstrukce prostudoval jednu z nejzachovalejších lebek (2021) a zjistil, že anteosaurus měl ve vnitřním uchu orgán rovnováhy, větší než u jeho příbuzných a dnešních predátorů. Převážná část mozku koordinovala pohyb očí, stejně jako u rychlých dravců. „Hbití predátoři, jako gepardi nebo nechvalně proslulý velociraptor, měli vždy velmi specializovanou nervovou soustavu a vyladěné smyslové orgány, které jim umožňovaly efektivně sledovat a lovit kořist,“ říká Benoit. Dle něho anteosaurus „… nebyl primitivním tvorem, ale mocným prehistorickým strojem na zabíjení.“ Ač nebyl nijak rychlý běžec, byl rychlejší, než býložravci, které lovil, dokázal je vystopovat a zabít. Paleontologové se domnívají, že kořist převrátil mohutnou lebkou chráněnou kostěným štítem a zakousnul. K silným úderům nejspíš používal i ocas.

Zdroj: Youtube

Anteosaurus a jeho příbuzní

Nová bádání ukázala, že anteosaurus nebyl obojživelník, jak se předpokládalo, ale suchozemský, teplokrevný tvor. Vědci se také domnívali, že bylo nejméně šest druhů, například Anteosaurus magnificus. Porovnali zuby, tvar lebky a jiné znaky, což ukázalo, že anteosaurus je s největší pravděpodobností samostatný druh. V současné době se předpokládá, že co vědci považovali za „druh“, jen různé vývojové stadium. Anteosaurus je dosud největší známý masožravý nesavčí synapsid, předchůdce dnešních savců.

Zdroje: www.messagetoeagle.com, dinopedia.fandom.com, www.fossilguy.com